Vitamin kehamilan

Ada tak yang sepanjang hamil cuma makan vitamin yang kk bagi sahaja? Ada yang ambik supplements lain? Ambik yang kk bgi ja sepanjang kehamilan ok x? #ingintahu #firstbaby #firstmom #seriusnanya

19 Các câu trả lời

saya sblum ni makan set shaklee , sya siap tunjuk smua supplement tu dekat doktor and doktor tak kasi makan langsung semua tu. doktor kata cukup sekadar makan ubat yang doktor bagi and doktor kata bila kita makan supplement lain selain doktor bagi takut nnti segala penyakit dalam badan kita akan naik. contoh mcm tyroid semua tub😅 tapi supplement vit c dgan folid acid shaklee doktor kasi makan, selain dari tu emmang tak kasi. just makan vit c and folid acid shaklee dgan ubat doktor kasi shja. ☺️

Saya belum start iron tablet tgh tgu next appointment masuk 2nd trime utk start, masih mkn acid folic smntra ni, saya mkn pil calcium obical sbb this time pregnant alah dengan susu, bau pun tak boleh minum lagi tak boleh memang muntah. And vitamin c juga sbb saya punya allergy rhinitis flare teruk during pregnancy kena ambil supplement.

same with me. sy mkn obimin shaja. cume org farmAsi kk galakkan mkn obimin sekali dgn vit c soluble atau kemam punya sbb lg cpt serap. Dan jarakkan minum dgn susu atau teh kopi. kafein pn sy mmg xminum. takde tmbah ape2 vit tapi kena minum susu ye utk tmbh kalsium

sy sblum ni sy amik obimin je.tp ank ke4 ni saje nk try shaklee preggy set.sbb sy x mnum susu.saje nk mnjakn diri sikit bg yg tbaik tuk diri n baby sbb ni last pregnancy.nnti nk kena ikat sbb yg ke4 akn jd 3rd ceaser.so xnk amik risiko nk ceaser kali ke4.too risk

sy ambik omega fish oil dgan oste dari shaklee, sbb tak boleh telan susu so kne ambik suplemen calcium..fish oil sy ambik utk kesihatan sy dan kecerdasan otak bayi..utk iron tablet sy ambik maltofer, sblum sy amalkan suplemen ni mmng sy ada bgtahu kk..dorg pon okay je

Saya ambil juga supplement lain :) saya ambil full set pregnancy shaklee.. until berpantang saya makan tu. Alhamdulillah lepas berpantang pun saya still amalkan. Sangat bagus sekarang anak saya 2 bulan 9 hari, first mom juga 😍😍😍😍

sy masa trimester 1 mkn set shaklee.Hb cntik.pastu nurse kata shaklee x ok.soh ambk obimin msa trimester 2.sjk ambk obimin HB drop skit².dari 12++ turun smpi 10++.masuk trimester 3 nie.sy ambk blk shaklee set.HB naik cntik ke 12++

2y trước

aah 1 set

saya anak pertama sepanjang trimester tu saya makan ubat2 yang kk bagi sampailah anak saya dilahirkan .. alhamdullillah baby saya dalam keadaan sihat je , sekarang umur dia da 1tahun10bulan .. ada lagi rezeki pregnant anak kedua , 17w ..

sye mkn obimin je. doc x bgi mkn ubt pelik2. die kate nnti kalau effect baby menyesal x sudah. lps tu doc suruh buah je utk vit c. xyah susah2. murah je oren tu 10biji bru rm8. xyah beli mahal2 sampai berpuluh2 ringgit.

Saya makan obimin je dari awal pregnant. Masuk 5 bulan saya mintak iron tablet dengan kk sebab saya takleh nak minum susu.