Gatal-gatal satu badan

Hi ada tak yang sejak mengandung badan selalu gatal2..kadang2 satu badan gatal..ada x tips cara nak hilangkan gatal2 ni.#firstbaby #pleasehelp #ingintahu

9 Các câu trả lời

Sama sis… seksa rasa kalau naik gatal tu kan, saya skrg 26w mula kena kt tangan, pastu peha, pastu perut. Bila peluh tu fuhhh jadi beruk jap menggaru. Doctor bgtau benda ni mmg boleh jadi due to hormones. Doctor prescribe hydrocortisone cream pastu ada lotion cetaphil n shower cream sekali. Then Doctor suruh tukar laundry detergent pakai untuk basuh baju baby. Saya beli brand Anakku punye laundry detergent je. Fabric softener yg wangi2 tu semua stop dulu. Basuh baju asingkan jgn campur dgn org lain. Haa gitu jelah nasihat Doctor saya bagi semalam

2y trước

Sama sis 28 minggu tngh garu teruk smpi mencari solution kat sini. Payu dara semua dah habis ada kesan darah. Sedih tngk. Ni baby first utk I so cam x biasa. Mlm tidur pun susah 😩

Normal sis sb hormon.. mmg kne pakai lotion.. mcm sy xde gatal tp sy mase kecik pnh kne eczema n dh hilang ttbe time pregnant naik smula.. jgn isau tu normal je nt dh bersalin akan hilang doctor ckp.. sis kne pakai moisturiser sllu esp mcm dkt perut tu nt makin besa sis jgn garu nt perut merekah.. so kne pakai moisturizer

Sy tnya doct sy dia ckp normal mybe sbb hormone berubah.dia provide calamine lotion,its safe for preggy..beli kt farmasi pun boleh just kena standby sbb anytime dia akan jadi.mcm sy bibir pun akn bengkak dh mcm DSV tiap kli naik gegata or gatal tu,nasib baik skrg wfh x lah malu bibir bengkak😅

2y trước

Sy selalu akan jadi setiap seminggu or 2 minggu sekali.aah mmg xleh garu,sy akan jadi bengkak yg besar2 tu.selain lotion yg sy sebut tu ada 1 pil doct bagi tu pun sy standby je

saya Ada alahan camni masa anak first.. gatal sampai 9 bulan x boleh tido.. siap pakej parut hitam seluruh tubuh kecuali muka je.. actually xde ubat yang boleh hilangkan kecuali beranak😅 saya lepas beranak je terus hilang sekali nga parut2..

2y trước

ya saya pun, masa mengandungkan anak first. Lepas beranak alhamdulillah hilang sekali gan parut hilang. Masa tu saya pergi dermatologi sebab tak tahan sangat. Doktor bagi cream sapu dan sabun mandi. Alhamdulillah kurang la sikit rasa gatal tu. Masa tu duduk dalam air cond je pastu pakai baju nipis kain cotton

samalah saya pun kena gatal eczema pedih2 kt tgn kaki skrg dah nak naik kt perut. stress sangat rasa nk menanggungnya. tp apapun alhamdulillah diuji mcm ni. harap2 lepas beranak hilanglah semuanya aminn yra

same la sy pn skrg tgh gatal² 1 badan😭😭 muka pn sama.. kdang nk tdo pn xslesa panas n rasa nk garu² je 1 badan 😭😢

2y trước

sama laa start dari 9w smpi skrang..dr ckp sbb hormone..

saya tm3 baru gatal seluruh bdn 😭 kalau dtg gatal tu mmg tak berenti bergaru selagi tk buh ubat@bedak 😥

12mo trước

tapi anak bila Lahir jadi allergic sama macam ibunya tak? ke mmg ibunya shj yg alahan semasa pregnant. ada org kata ibu allergy anak pun akan allergic jugak 😅

saya 6week tgh alami sekarang 😭🤘🏻 bengkak jari tangan huhu gatal merah satu badan

3mo trước

sis beli calamine lotion untuk kurg gatal

Try jumpa doc, mungkin doc akan bg ubat yg sesuai utk ibu hamil.