Breastfeeding during pregnancy, tips wean off please

Hi, ada tak mommy yg senasib dengan saya? Anak pertama (3y/o+) masih menyusu badan, saya pregnant 8weeks+ sekarang ni. Badan rasa letih sangat sangat, tapi masih belum berjaya putuskan susu anak pertama. Minta tolong suami, suami buat tak endah. Saya sampai menangis depan anak depan suami sbb bdn xlarat sangat sangat. Tapi suami dgn nada menyampah perkecilkan saya kata mengada ngada, menangis mcm budak budak. Bukan dia nak tolong tidurkan anak, rasa giveup, rasa mcm saya usaha sorang sorang nak try wean offkn anak. Saya buntu, xtau cara nak fahamkan suami supaya tolong sama😭 Mommy mommy ada nasihat untuk saya? #ibubuntu #tipsweanoff

3 Các câu trả lời

anak sy 1yr 9 bulan, sy skrg pregnant 21w . Anak sy dh seminggu tk menyusu bdn, awal2 memang melalak lah time nk tdo. tp try distract anak awak, ckp elok elok. Doktor sy ckp better stop sblm kandungan masuk 7bulan, nti lg susah nak stop susu bdn. last2 bby pulak kena hisap formula sbb abgnya tknak mengalah. Sy pulak tpksa stop sbb perut sy asyik mengeras, dan doktor risau sy terberanak awal. Bila bby menyusu, hormon prolaktin dan oxytocin tu keluar. oxytocin ni sama dgn pitocin yg utk induce bby time beranak. Tahan telinga je sis, seminggu lagi elok lah tu. Anak awak menangis, awak biar je tepuk2.. sejam dua penat nangis nti dia tdo lah

mula² mmg susah nk wean off sis. try sis pujuk dulu dgn tukar pd susu formula dgn bagi dia pilih botol susu gambar kartun yg dia sukai. dari situ boleh tackle dia utk menyusu botol sahaja nti. kalau dia tak mahu juga try beli susu kotak full cream utk bg dia craving menyusu badan. at the same time sis boleh cuba letak sirap di breast utk takutkan dia bila menyusu breast akan berdarah. anak sy guna cara tu Alhamdulillah berkesan. lain org lain cara ye. sy cuma bagi pendapat yg sy dah cuba sahaja.🤭

saya pun dulu menyusu anak sampai tiga tahun macam macam dah cuba last last saya tunggu sampai dia berhenti dengan sendiri suruh suami beli makannan yg anak suka