Campur susu berapa oz?

Ada tak mommy yg bg anak susu badan (perah) dan susu formula? Perlu ke kita tambah oz bila anak meningkat usia? Sbb sy baca kalau susu badan 2oz saja sampai 2 tahun.. tp kalau formula ada jadual dia dekat pek tu kan.. so kalau campur mcm mana nak bg ya? Confuse sikit..

6 Các câu trả lời

Ikut demand anak actually. Kt pek tu cadangan penyediaan je. Anak saya kalau bg 2oz sampai 2 tahun mmg ngamuk2 la dia tak kenyang jawabnya. Kalau demand anak saya time 3m 3oz gap 3hrs tak kisah ebm or fm. Start 4m dah minun 3.5oz-4oz so let say ebm (available stock time tu) saya dah bg 3oz then kalau nampak dia mcm lapar lg saya topup fm 1oz je then terus je bg dia minum. Pernah buat more than 1oz tp dia tak habis pun so kt situ dah boleh tau yg anak saya tak minum lebih dr 4oz per sesh. Saya bekalkan ebm kt pengasuh tp kalau tetiba ada unplanned OT pengasuh terus bancuh fm 3.5oz utk dia. Demand dia ni kekal sampai dia dah mula makan & berat dia mmg naik sekilo sebulan sampai 7 bulan, lahir 3kg. Malam saya bfod

2mo trước

Sis nk tanya. Kalau susu formula tu, contoh 3oz 3 scoop susu, and 90ml air. Tp nanti akan jadi 3.5oz ya? Maaf sy 1st time mum

Saya start campur masa anak 5 bulan sebab masa ni saya experienced burnt out and stress due to work load. Tak dapat nak cover demand anak. Nak pula masa ni anak dalam growth spurt phase. Anak saya akan DF waktu saya balik kerja (at night) and fully DF hari saya cuti. Minum EBM 2oz-3oz on day waktu saya kerja. FM tak bagi hari2. Bila stock EBM dah habis baru pengasuh bagi FM ikut sukatan ikut packaging. Average dalam 1 hari anak saya akan minum FM 2 feeding session saja.

kalau mix tu bf dulu baru topup fm, then tambah brp nak je la. tp kalau 1 sesi tu fm je, then ikut label kat packaging. umur anak berapa ni? kalau sy fokus bf malam,fm bg siang je. sbb malam hormon2 penyusuan tinggi. asbab tu la sy blh fully bf walau +fm dekat 40hari..

Ikut baby nak berapa sis. Lain baby lain needs. Kalau 2oz tak cukup and dia meragam, tambah la lagi. Anak sy sampai besar dia minum tak lebih 4oz. Tu yg sulung. Yg 2nd 90-120ml tak kira lah susu badan ke fm.

anak saya minum botol. mula2 1oz, tengah2 pantang 2oz, 2 bulan 3oz, 3 bulan sampai sekarang dah 4 bulan lebih 4oz. ni susu badan. kalau formula sekarang minum 5oz.

awk bg selang seli atau mcm mana? atau siang susu perah, malam fm?

2mo trước

sy DF 5am sampai 8pm, lepas pada tu FM.. plus kalau keluar rumah sy bg FM.. setakat ni baru seminggu sy naikkan dari 2oz ke 3oz.. smlm checkup berat baby 2 bulan 4kg je.. skrg sy tgh train baby siang susu perah dan FM (sbb nk hantar pengasuh) malam DF.. sebelum ni xpernah perah so xtau baby minum susu badan byk mana..