hi saya luahkan perasaan saya kat sini dan nk minta nasihat & solution.

ada tak mommies kat sini pernah bergaduh dengan suami sampai kata2 suami buat kita terasa sangat2 dan sampai menangis? sangat sedih dan rasa macam tak nak bertegur langsung dgn dia dan taknak maafkan dia. apa ya mommies buat kalau rasa sedih? nak elakkan fikiran sedih tu sbb takut baby pun effect. saya betul2 taknak fikir pasal ni dan cuba untuk elak dan merajuk dgn suami. saya mlas nk berbaik dgn dia sbb memang sangatlahhh marah dah sedih dgn dia so saya mmg takkan bercakap dgn dia. apa mommies buat kalau berada dalam situasi mcm saya ni? saya baru 12 weeks.

21 Các câu trả lời

klau rsa diri mmg xlh nk maaf...cba ambk msa untuk dri sndri...bkn untuk tinggal kn smua trus...mngkin bila kta jauh smntara dgn suami blh bgi kita rsa tnang hati..n suami pn bila xda kita dia mngkin rsa snyi n dia akn ingt blik kata2 dia..kmngkinan dia rsa srba slh..bkn mksud saya untuk sruh awk drhaka...tpi awk blh mntk elok2 dgn suami untuk ke rmh saudara atau mk ayh untuk shari dua..bgi alasan yg munasabah dkat suami..

2mo trước

betul. saya akan guna teknik ni. hehe thanks sis!

saya pernh mengalami stress nagis yg berlebihan. dan menyebabkan saya kadungan pertama saya keguguran. saya jadi trauma kehilangan anak. sejak dari tu saya lebih amalkn sikap pergi lantak la. jgan ambil hati. cepat2 istigfar2. dekt diri dengn Allah. sekrng saya mengandung kandungan ketiga. saya ckp dengn anak. kuat ibu tak sanggup kehilangan awak. ibu kuat. ibu kuat. kita kuat sama2. itu je saya pujuk diri saya.

2mo trước

Allahu.. semoga Allah lindungi kita semua.

kata2 suami yg buat sis terasa mmg kita org pmpuan tak blh lupa. tp skrg kan tgh mgandung klau boleh nak elak benda2 negetive ni. sy suggest , sis cuba cari benda yg boleh buat sis happy balik. contohnya dgr lagu rancak2 ke, tgok movie ke, makan2 ke. sbb kadang sy mrah suami jugak pastu sy sumbat earphone kat telinga tgok running man. kurang la sikit marah nya. harap sis bersabar la ya.

2mo trước

okay sis!! saya akan sumbat earphone lepasni if saya marah sgt sgt kat dia.

tnye diri sis semula.. ape yg sis nak dlm perkahwinan nie? nk teruskn atau bpisah? klu nk teruskn memg x la x nak btegur sapa smpi ble2.. emosi ble marah/mrajok tu normal sis.. semua org mcm tu.. tp jgn lme2 & cpt2 la bbaik.. byk lg sbb yg bley kte gaduhkn di mse dpn.. jd jgn bazir tenaga sis utk yg nie.. pnjg lg pjalanan hidup brumah tangga nie.. maunye 20x bgaduh baik bgaduh baik..

2mo trước

hmm taknak berpisah sbb prinsip saya asalkan dia tak curang/mencederakan saya, saya masih boleh tahan dan mungkin boleh perbaiki la. betul sis kita nk hidup dgn dia lama kan. thanks sis

Apa yg buat sis happy? Sis bole happy kan diri sdri mcm tgk youtube ke, borak dgn kwn perempuan ke. Bagitahu suami apa yg buatkan sis sedih tp ckp baik2la. Berbaik je dgn suami, suami kita pun tak perfect. Syurga kita bwh tapak kaki suami kan. Ingat, lepas kahwin ni, syaitan sgt2 jahat nk runtuhkan rumah tangga org. So kita kena lawan syaitan ni

2mo trước

saya tengok netflix kot. okay baiklah. betul apa sis ckp. dia suami saya dan gaduh tu pekara biasa kan.saya just risau kat kandungan saya. tapi apa pun saya pun ada silap jugak. saya dah baik dah dgn suami saya hehe terima kasih yaaa sis

hahahhaha sis. Orang laki ni mmg ci*ake kadang2. Masa sy awal pregnant pun emosi tak stabil selalu sgt gaduh dgn husb sampai dia pukul saya. Masatu sy berharap sgt anak saya gugur biar dia tahu punca tu semua dari dia. sampai skrg anak saya cengeng pun sebabkan selalu nangis psl husb. saya dgn dia tak lama lagi berpisah. doakan dipermudahkan urusan saya ye.

dlu masa awl pregnant mmg Sy pon ada gaduh ngn husband..smp tgk muka dia pon xnk..tp sminggu jela..sbb time ngandung ni, kita byk nk mintak bantuan suami buat tu ini.. mungkin pregnant ni puan sensitif mcm Sy awl2..amik masa puan.. n buat mcm biasa, zikir byk2 n penting kn anak dlm perut tu, dia lagi perlukan emosi happy kita ..kesian kt anak nnt

2mo trước

betul apa pun kita minta bantuan dia jugak kan. merajuk pun mcm tak guna je sbb kita perlu kan dia. adui haha thank you sis

Sy pernah jd mcm sis . rasa nk mengamuk sesaja . Sy kalau gaduh start enjin kereta bawak diri jap pusing pusing taman pastu balik umah. api dgn api susah nk reda kan . jd sorg kena mengalah. hahahah dh ok semua masing-masing dh sejuk baru bercakap baik-baik 🤣 lepas branak perangai tu dh kurang dh mungkin emosi pregnant kot hahahah

2mo trước

hahaha betul saya pun rasa kena buat camtu. kena keluar dari situasi tu kan. biar reda dulu

OK je merajuk. Ambil masa pujuk diri untuk tenang dlm tempoh 3 hari. Jangan lebih 3 hari. Bila dah bertenang, boleh lah tegur dan selesai kan hal tu dgn baik. Nak hubungan suami isteri baik kan, so, bina hubungan dgn baik.

2mo trước

okay sis baikk thanksss

Kena communicate dengan suami, jangan pendam. Bagitahu apa yg u rasa and apa yg dia cakap tu tak ok. Jangan simpan sorang sorang

2mo trước

okayy sis saya dah baik dah dgn diaa thank you