Dah 28 hari tapi pusat tak tanggal, jadi tunggul.

Ada tak ibu ibu yg pengalaman mcm saya? Tali pusat anak tak habis tanggal dah nak sebulan dah. Jadi mcm tunggul. Saya rajin dah cuci. Tapi yg hujung ni tak mengecut n jadi keras gitu je. Macam mana eh? Jadi pape ke eh? Gambar first tu masa memula tanggal. Yg dah sikit tu skrgg. Ibu is pening 😩#bantujawab #bantujawab

Dah 28 hari tapi pusat tak tanggal, jadi tunggul.
6 Các câu trả lời

Saya haritu pun pusat baby tertanggal separuh dan tinggal tunggul pusat macamni. Nurse KK suruh continue sapu je ubat spirit yg hospital bagi tu atau pun alcohol swab beli kat farmasi. Saya lap lap dengan alcohol swab setiap kali sebelum selepas mandi dan waktu tukar lampin, lama lama dia akan kering dan tertanggal sikit demi sedikit.

pergi klinik ye. sebab baby saya tempuh hari, hari ke-8 x tanggal lagi nurse suruh refer doc. dan saya refer doc hari yg sama sbb kebetulan check up baby. doc kata bg masa sampai hari ke 11. kalau tak kena investigate. takut ada auto immune disease menyebabkan dia tak tanggal sendiri.

Kalau tali pusat belum tercabut sepenuhnya kalau boleh jangan pakaikan barut.. takut sebabkan barut tu dia jadi lembab dah lambat kering... apa2 pun refer pada doktor, takut ada infection

Pergi klinik, ni tak normal. Takut ‘umbilical hernia’

Pergi klinik ya