ada tak cara nak elakkan sembelit time pregnant?

ada tak cara atau pemakanan yang boleh elakkan sembelit teruk time pregnant? saya jarang nak membuang sekarang. bila rasa nak membuang, kena bertapa lama dalam toilet. sakit dia tu bila selesai, jadi gelap mata. air kosong dah banyak dah minum, membe ada suggest makan buah naga. saya ada cuba tapi tak sesuai untuk org yang badan kuat berangin, jadi sesak nafas selepas makan buah tu. #ingintahu #pleasehelp #firstmom

17 Các câu trả lời

Sy nk bgtau tp bunyi mcm kelakar plak. Doktor ada ajar teknik breathing utk dlm labour room masa nk teran baby. Tp sy praktik masa nk membuang pun menjadi jugak haha. Tarik nafas ikut hidung, bg full oksigen dlm rongga pastu tahan kejap hembus ikut mulut slow2. Di samping tu, minum la air banyak setiap hari. Klu awk x jaga bab air, mmg akn kne sembelit.

12mo trước

Eh menjadi kan hahaha.. dia keluar tanpa dipaksa 😂

xbole naga tukar buah lain . mkn sayur byk jga.. makan roll oat pun bole.. stakat ni sy mkn buah orange, anggur, rambutan, banana, lancar je.. ada buah brangin jga.. mmg kna elak..durian mkn 2 ulas dh brangin.. sy serik skali pnah korek njis pakai jari sbb sakit sgt msa mbuang, tpksa..lepastu mmg bykkan buah..

Saya pun masuk 4 bulan ni tetiba ada masalah sembelit. Saya minum yakult dengan makan oren sunkist. Alhamdulillah okay dah. Try makan buah naga, betik, prune. Probiotik jgn lupa mcm air yakult. InshaAllah ok

Mkn zincofer klu sy haha.. lpas telan ubat tu je confirm nk membuang terus. Makan la byk buah n sayur. Buah yg tinggi fiber akn membantu. Tp klu sy mmg buah naga la yg paling function stakat ni huhu

sis try makan makanan yg tinggi fibre contoh brokoli, jagung. sy pn ada masalah membuang jgk. doktor suggest bykkn makan sayur hijau n buah. n banyakkan mnum air putih jgn mnum air manis dulu.

Sbb morning sickness sis teruk, jarang mkn sayur & mkn buah pun muntah. Selalu beli air yogurt mcm bliss tu, alhamdulilah lancar je nak buang. Sedap pun sedap

Sy bru lepas kena momy, dah timbul kuar bijik.. Momy byk minum air kosong je, sy minum air kosong je byk.. Alhamdulillah 2minggu hilang

gi farmasi beli je ubat sembelit lactul...habis crita..sy pun cari yg tu..mkn pun x selalu, kalau byk hari x mbuang je....

Byk mnum air kosong.. Makan sayur²an hijau dan buah²an pisang, oren, tembikai.. Susu pun kdg membantu..

Mcm sy lak mkn pil calcium blackmore hilang masalah sembelit. 2nd trimester ni sy ambil 2 biji sehari.