Anak taknak makanan berat

Hi. Ada tak anak2 mommy yg reject semua makanan berat? Sy dah cuba olahkan nasi jadi lempeng, cekodok (which is sebelum ni dia akan makan kalau tanak nasi biasa), dah cuba masak pasta/mee bihun/bubur semua dia taknak. Nak kata sakit gigi, bila offer kerepek ke biskut dia makan je. Sekarang mmg dia nak makanan merepek je. Risau berat susut sangat sebab dia tak pernah macam ni.

1 Trả lời

Mungkin sebab dia dah terdedah dengan makanan lain atau dia jumpa rasa yang dia suka… Akan sampai 1 tahap anak2 taknak makan nasi… dan akan sampai 1 tahap doranga akan cari nasi jugak nanti… benda ni akan berulang2… saya sendiri dirumah tak buat stok jajan ka coklat ka biskut manis2 takda… kalau lapar sangat dorang akan makan jugak nasi tu… kadang buat nasi goreng, moi sup, nasi beriani ka nasi tomato ka nasi hujan panas ka sushi kaa bagi nasi tu nampak menarik sikit…

2mo trước

hi sis. rumah sy mmg takde stok kudapan kecuali masa hari raya hari tu. sy dah cuba biar dia berlapar tanpa makanan lain tapi end up mmg dia tak nak makan jugak. last2 takde option lain sy bagi dia susu je lah sbb kalau tak dia akan tidur je walaupun tak makan pape. tak tau dah nak buat apa sbb macam dia makan ikut mood. ada masa ok, ada masa mmg taknak, sekadar satu dua suap. sy tak boleh suap kerap sbb sy bekerja. doakan anak sy jadi pemakan semula ye. tq atas cadangan 😁