Tongue tie NB

Ada sesiapa tak pengalaman baby newborn dy tongue tie?atau lidah baby betuk W, tpi bukan tongue tie.#bantujawab #SeriusTanya

1 Trả lời

baby saya lidah dia bentuk w. masa newborn dia selalu tersedak bila bf. tersedak yg batuk2 je la, 2/3 per feeding. takde la tersedak sampai susu keluar ikut hidung tu. saya tak fikir apa2 masa tu sbb susu saya mmg keluar laju dan baby pun isap laju. pastu kakak ipar saya suruh cek dgn doktor takut tongue tie. pastu cek dgn doktor kk, dia syak mmg tongue tie sikit, dia suruh refer hosp. tapi saya call je tnya hosp mcm mana. hosp ckp disbbkan berat baby naik elok, tak perlu buat procedure apa2 lagipun baby kecik lagi. dia perlu buat release tu bila kacau penyusuan dia yg menyebabkan dia susah minum je. jadi skrg baby dah masuk 9 bulan. mmg takde buat apa2. lidah dia masih w. saya ingatkan dia tak boleh jelir lidah dia sbb tongue tie tu, tapi sekarang saya nmpk elok je dia jelir. maybe sikit je kot tongue tie tu. kalau sis ada kerisauan, boleh je cek dgn doktor.