Bantu saya 😭

Ada sapa tak pernah mengalami najis keras ketika membuang ? Saya pregnant 31w mngalami najis keras . Susah sngt nak mmbuang 😭sy memang sentiasa dahaga dan tak pernah kurang air putih dan bnyk dh buah mkn..mkan buah betik,buah naga,buah pisang..still keras 😭jam 2 tadi membuang tetapi najis taknak jatuh sebab keras ..duduk dan baring semua tak boleh sebab sakit sngat2 😭 apa prlu sya buat??? #firstmom #seriusnanya #ingintahu #firstbaby

10 Các câu trả lời

sy pnh najis keras cm nk sembelit pn ada.pstu shrian xmbuang.slalu pg2 mbuang dlu. skg sy bykkn mkn sayur(smua jenis sayur contoh sawi),+buah+air manis sikit+air mineral lebih. alhamdulillah najis btambah baik. coklat2 sy xmkn lgsg sbb gdm.air mnis utk standby klu sy hypo.

Cuba mkn bnyk sayur kale yg dgn serat sekali. Memang btg dya serat sikit tp baik utk kite. Lepas tu minum air prune yg xditambah gula. Sy klu hari ni keras membuang sy akn makan sayur kale dan minum prune. Lepas tu mlm atau besok membuang ok jer. Awak boleh try.

boleh minum yakult ke vitagen ke susu kultur. mkn prune pon boleh. sye kalau dh 3 4 hari x pegi toilet, sye mntk tlg husband urutkan perut guna minyak kelapa dara or minyak urut yg x panas. bukan urut tekan2 tu. gosok2 je. nahh esok pagi2 mesti toilet.

sy makan jagung & betik setiap hari mmg lancar je membuang ..dlu mula2 doktor bg ubt lawas berak tp kt swasta la ..just nk ckp ubt ni membantu skjp je better try bykkan mkn mknan yg membantu melancarkan pembuangan semulajadi🤣

saya mula2 masuk 2nd trimester memang keras bila membuang, lepas tu maintain minum susu dua gelas sehari, makan supplements calcium jugak, alhamdulillah sekarang selang sehari and tak keras dah. 27 minggu sekarang

Sis da try minum air sunquick tanpa gula? Saya dari anak first & kedua mmg xpnh kne sembelit walaupun kurang minum air. Saya bnyk ambik buah2an n sayur serta air sunquick.

boleh cuba amalkan minyak kelapa dara x kesah kapsul atau cecair.. sye pun jdi bnde sama.. lepas try tu hari2 elok je membuang

2y trước

3botol dh amal sis tp tak elok juga .. 😭

minum banyak air kosong...usia kandungan kita sama sehari minum 2 liter

yer..sy pun susah..mmg tgh mencuba minum byk air..

2y trước

sya jenis dahaga sntiasa mnum air ..tetapi tiba2 tadi jam 2 mmbuang najis taknak jatuh sebab keras ..stuck je 😢 smpai skrg trsiksa sngt2 tak reti nak buat apa 😭

Pg klinik nanti dr bagi ubat..