GDM ON INSULIN OR UBAT

Ada kemungkinan tak yang kene GDM INSULIN ATAU UBAT , LEPAS BERSALIN NANTI GDM tu terus HILANG???? 😢😢😢

8 Các câu trả lời

kebanyakan kes gdm hanya berlaku ketika mengandung disebabkan hormon. kebiasaannya lepas bersalin paras gula dlm darah akan normal balik kecuali jika si ibu memang ada kencing manis sebelum mengandung. gdm on insulin biasanya berlaku jika ibu makan ubat tp bacaan gula dlm darah tetap tinggi. jika ubat tidak membantu,memang doc akan bg insulin. mommy kena jaga makan la semasa hamil dan selepas bersalin. mudah²an sy pun lepas bersalin back to normal. takut sebab sebelum ni tiada sejarah gdm. pregnant kali ketiga baru ada gdm,tp on diet saja

ank sulung saya kne gdm... lpas bersalin trus xde . on insulin masa tu.. lpas setahun.. trus sangkut diabetis type 2.. skng preggy ank kedua.. sblum preggy on pil metformin.. bila preggy still on metformin.. masuk week 12 kne on insulin utk tdur sahaja.. pil ttp on.. masuk mnggu 20w.. kne amek insulin sebelum mkn mlm plak.. so skng ni.. kne 0n 3 jenis ubat. metformin+insulin sblm mkn + insulin bedtime...

sy masa preggy anak. last... gdm insulin.. dan ubat.. alhamdulillah pas bersalin.. doc suh mnm air gula.. alhamdulillah tak ada.. jgn risau puan.. salam sehat selalu tetap positif dan jg pemakanan

macam saya anak first ada gdm . mula ii dia bagi ubat .. Lepastu masih sama . pastu trus on insulin . lps brsalin minum air gulaaa . alhamdulilah terus takadaaaa .. hrp ii yg scond ni takada la gdm 😬

Sy mula2 on diet, masuk 7 bulan on ubat, lps tu insulin. Minum air gula lps bersalin ok. Tak semestinya masa pregnant ada gdm, lps bersalin pun diabetes. Yg penting kurangkan benda2 manis.

gdm on diet biasanya smsa pregnant je tp tu la kena jaga mkan msa pregnant utk elak msa bsalin nnti kena gdm .. klau insulin tak pasti ...bukankah gdm on insulin mmg ada gdm bfore pregnant? 😅

2y trước

gdm tu wktu pregnant jee.. sebelum/ slepas pregnant x pggil gdm, it is kencing manis/diabetes.

sy, ad gdm ubat sy mkn insulin pn sy on tp skrng ubt sy xmkn of insulin je sy on tp sy stay je xcucuk sbb dh xlarat dh give up rasa bnde sma je...dh tewas skrng gndung ank ke 2...

2y trước

k

macam saya lepas bersalin tak ada dah...cuma high bp ja lekat.....