Sekadar luahan

Ada ke yg macam sy balik rumah mak sementara tunggu masa nak bersalin ingatkan boleh kurangkan sikit buat kerja rumah tapi jadi makin banyak pulak buat kerja ?sy baru balik rumah mak minggu lepas sbb kt rumah sewa pun sy sorg2 kalau suami kerja..kt rumah sewa sy tak larat buat kerja, sy buat slow2 ataupun tunggu suami tolong..tp bila balik rumah mak, semua kerja sy kena buat macam cuci baju, sidai baju, masak, urus kucing, kemas rumah..sy bukan berkira nk buat kerja tu tp sy sekarang 35 weeks badan sy mcm dh tak boleh tolerate nak buat kerja banyak2..baby mesti mengeras kalau sy buat kerja..mak sy msh bekerja sementara sy belum bersalin..bila dia tgk sy baring mesti dia cakap dulu dia siap naik bas lagi bekerja masa pregnant..dia suruh sy banyak2 buat kerja kiranya nak suruh sy aktifkan diri..tapi sy tak larat..badan sy tak mampu nak paksa untuk bergerak sangat..plus sy dah siapkan smua kerja2 rumah baru baring..lagi pun sy dh ada 2 kali sejarah miscarriage mesti la sy syg kandungan sy kali ni lebih😔kadang2 sy nangis sorang2 sbb susah kawal emosi dah la jauh dr suami..ke sy terlalu manja ?thank you baca luahan hati sy..

4 Các câu trả lời

tak sis, awk tkmanja pun, mmg normal rasa penat mengah bila dah masuk trimester 3 ni, saya pun sme sis dah 33 weeks ni rasa penat bila buat keje banyak, bila sis rse penat sis stop dlu dari bt keje, bnykkan rehat, kadang ii bila bt keje bnyk pun kita tkle nk kira gerakan baby , tkperasan, jadi slow ii buat mana yang sis mampu je, yang lain sis cuba bgthu dkat ibu sis yg sis tklarat, biasala orang tua ni die slalu compare masa zaman die pregnant dlu, tpi badan lain ii, kita je tau badan kita ni kuat ke tak, sis jaga kandungan elok ii ye, cuba bertenang jgn rush ii buat keje , klu tklarat rehat je, alaa mk sndiri kitaa buat laa manja ii sikit hahaahah, klu mil tkle nk kata apela

awak tak manja pun, biasa la tuh , lain badan, makin besar makin mengah ,tak larat. bukan sesaja. mana bole compare dia or ikut pengalaman , da kata tak larat takkan nak paksa. kalau saya, saya lari balik kot, da jauh lepas tuh parent sendiri pula tak faham. patutnya dia tak bole mcm tuh, buat kerja mana yg mampu da la. ni byk mcm ni, baby pun mgeras, kesian awak .

sebenarnya xleh nk compare² cmtu sebab lain bdn lain rasanya .. sis kurangkn brfikir ,nnti stress sedih xelok untuk bby .. buat slow² yg mana mampu je .. macam sy start 27w dh mengah (ank ke 4) pregnant sebelum² ni elok je sehari LG nk bersalin pn duk ngemas pindah brg bilik semua .. badan masing² xsama .. jaga diri ,jaga emosi ,jaga kandungan ya ✨

Saya dah 35 minggu memang mengah buat kerja rumah Drive tak sampai 10km pun dah rasa ngantuk.. Tapi orang sekeliling suka cakap ayat macam "Eleh baru anak sulung dah mengah" Menyampah haha