Effect Scan

ada ibu2 tahu x....effect kalau kita kerap sangat buat scan baby..... ibu2 tempoh 9 bln mengandung brpa kali scan... saya spnjang kehamilan....cuma 4-5 kali ja scan...

5 Các câu trả lời

xde effect apa la, klau ad effect doc pun xnak bt scan sis.. sy dr awal preggy scan kt kk 5w(bukak buku), 7w, 9w, 19w, and latest ni 28w..skrg dh 30w tggu nt 32w pulak dr scan balik.. klau swasta pulak sy scan 11w, 15w & 26w..bole kira x dh brp kali sy scan🤣

“Ultrasound Scan” adalah scan yg menggunakan gelombang bunyi berfrekuensi tinggi. Of course selamat kpd ibu & baby dlm kandungan 😬 “Ultrasound sound” takda menggunakan sinaran radioaktif mcm kita buat x-ray. Kalau x-ray, yes. Bahaya.

sy tiap bulan scan setiap kali dtg utk check up. kalau betul ada effect kt baby mesti doktor dh halang sy setiap kali sy kata nk scan, kan? radiasi ultrasound tu tk membahayakan utk baby pun. jgn risau.

Takde la effect pun klau scan selalu. Tpi mmg klu checkup kat kk mmg dari awal sampai nak bersalin 4-5 kali je scan

xde affect sis.. anak sy tiap2 bln check up mesti scan, n lps week 30 mmg 2 weeks once checkup scan..