GDM mothers

Hi ada ibu ibu gdm tak? Pemakanan jaga macam mana ye?

6 Các câu trả lời

manis semua tolak tepi. portion makanan sy dlm 1 pinggan nasi suku, protein suku, sayur setengah. Kenyang dengan sayur jela 😂 kalau rasa nak mkn pisang goreng contohnye, jamah seulas je. buah2 pon doc x bagi makan sebiji sekali gus. contoh buah oren, sekali mkn 2 ulas. sy gdm on diet. alhamdulillah terkawal sampai bersalin.

1y trước

tahniah sis

sy GDM on medication.. sy mkn mcm yg disarankan oleh dietitian.. suku suku separuh.. kena mkn 3x sehari.. snacking buah mcm apple antara lunch n dinner dibolehkan tgh malam kalau lapar sy akan mkn timun @ carrot.. kurgkan karbo lebihkan protein n fibre.. buah2 boleh ambil tp sikit je la.. stop gula, kurgkan garam n mknan berminyak..

Sya ada GDM jgk….kena Jaga pemakanan sis..tp ada jgk hari2 cheating day..Sbb time2 ngandung ni byk ngidam benda2 manis…😅Alhamdulillah…Setakat ni ok…kalau nk mkn bnda yg ngidam tu Boleh just Jgn kerap…Sbb Nanti nk check BSP semua..pastu teh2 kopi Jgn selalu minum Nanti HB turun…

3y trước

Thank you sis..I tak minat benda manis pun..hopefully ok..hari ni start buat bsp

Kena control Betul2 sis. Dah xboleh nak ambil breakfast mcm sebelum2 ni. No more nasi lemak😂. No more air manis🤭. Kena ikut diet yg betul. Xnk nanti bahaya kan ibu n ank. Tp in shaa Allah semuanya mudah nk jaga. 😊

3y trước

Betul tu 👌🏻

ada Hari Sy teringin nk mkn sedap. tp kuantiti sikit la mcm kuih 2 potong. nasi suku. roti 2 keping je. biskut kering 4-5 keping. kek 1 slice je. hehehehe. stkt ni bsp sebulan sekali. scan bby pon xbesar Mana normal range

3y trước

Bagus sis..👌🏻

Saya gdm on ubat, sebab tak jaga masa gdm on diet😂 so sis kalau nak jaga sehari before bsp kena kurangkan manis la.