baby kepala bisul

ad tips tk utk bby kepala bisul tpi tk nak pecah bengkak, mata pon mcm tkde. dh nk 3minggu kene sblum ni naik kecik² bnyk kat kepala dh elok tinggal skrng ni satu je yg besar tk elok², bby dh 5bln 25hri, dh macm² letak sirih, kapur sirih, ubat seisei, ubat krim, makan antibiotik. tpi sme jgk. tolong sye spe yg tahu nk pulih kembali kepla baby sya🥺.

baby kepala bisul
4 Các câu trả lời

anak sy penah kena tp x besar mcm ni, dia keluar mcm jerawat, masa g klinik dr ckap dah masak, dia suggest makan antibiotic dulu, tunggu pecah sendiri kalau x pecah dtg lg, sy ckap x mau simpan lama sakit denyut kesian baby, pastu dr sapu ubat kebas dr cucuk dgn needle bg nanah keluar semua pastu sapu cream antibiotic, tutup .. x ley kena air 3 hari.. kat rumah sy cuci dgn normal saline pastu sapu ubat yg dr bg then tutup dgn gauze beli kat farmasi.. untuk elak kuman masuk dekat luka yg dah pecah tu.. kalau x sampai hati tgok baby nangis² masa process i&d tu better operate je.. nt bangun² semua dah settle,dr bg sedut gas tidur yg x kuat,bape kali sedut dah tetidur x sedar, bangun dah siap x sakit.. selagi nanah ada kat dalam lg sakit. process sama je,cuma kalau tidur x rasa sakit masa dia keluarkan nanah tu.. tp sebelum operate kene puasa.. sy penah kena jugak bisul kat ketiak, mmg x tahan denyut panas, g kk bg ubat sapu x tau ubat apa sbb dia dah masuk dalam container, texture dia mcm jelly sejuk x lama tu bisul pecah sendiri (menyesal x sapu awal), tp time tu sy dah admit nak operate sbb x tahan sakit,bisul x ada mata,lama nak tunggu pecah, proceed i&d ptg tu discharge. esok nya dressing hari² kat klinik.. kalau ada peralatan, buat sendiri je.. tp makesure kena bersih.. bahagian kepala ni bahaya, risau ada urat² kang salah cocok nt kang x pasal darah x berhenti, kalau ada mata senang, kopek sikit je dah pecah.. kat hospital ada pakar yg handle..

Ayoo ada budak makin tak baik kalau letak mcm2. Adik saya last2 kena operate. Tak berani nk letak ubat2 selain yg doctor bagi. Adalah pernah org suruh letak itu ini, bisul kecut kejap tp tak lama tumbuh balik terus kena operate sbb tahap bahaya. Pasni risau dah nk letak sebarang2 ubat. Letak ubat doctor je tknk dgr ckp org

Lepas habis antibiotic, ada follow up dengan doktor tak?

2t trước

Kalau itu yang terbaik, teruskan lah dengan pembedahan.

sis x g pakar ke.klau dlu cousin sy jumpa pakar

2t trước

alhamdulillah dah ok..die berubat kmpg ngn spital