Salam braders n sistas..nak Tanya barang2 ape yg perlu n mesti beli sebelum delivery..

#1st baby n preparation

1 Trả lời

kena ada satu beg untuk pergi bersalin. dalam beg tu mesti ada. ✅️ buku pink ✅️ baju baby 2 pasang (newborn saiz) ✅️ barut baby 3 helai ✅️ set mini (bedak, losen, mandian) ✅️ towel baby ✅️ selimut/ kain bedung baby ✅️ 5 keping pampes baby ✅️ 2 pasang pakaian ibu (kalau boleh yg ada zip dada atau ada butang) ✅️ spender, pad ✅️ towel ✅️ keperluan mandi dan personal ✅️ kalau ada pam susu lagi bagus manakala kalau keperluan baby pula, saya ni ringkas aje. taklah mcm sesetengah orang, semua nak complete bagai. ✅️ baju saiz newborn 2 pasang ( baby cepat besar sebab tu beli saiz yg berlainan dan beli sikit je) ✅️ baju 3-6 bulan 5 pasang ✅️ baju 6-9 bulan 5 pasang ✅️ barut perut ✅️ set mandian, minyak telon, losen, bedak, dan wangian johnson baby tu. wangi je sapu kat baby lepas mandi. ✅️ selimut baby ✅️ kelambu baby ✅️ tilam lipat 3 saiz single ( kalau nak letak baby je biarkan berlipat centu. kalau nak baring sekali dengan baby, saya bukak la besar. baring depan tv atas tilam dengan baby) ✅️ kerusi mandi baby (ada jual kat giant. harga dalam rm20++ gitu. senang dan praktikal nak mandikan baby. kalau ibu yg first baby pun yakin) ✅️ofkos pampes saiz S. beli dalam 3 pek. tak cukup beli lagi lepas ni. ✅️ stoking baby ✅️pam susu kena ada tau. kalau jenis letrik atau bateri lagi mudah. tak lenguh tangan. ✅️ibu pula kena ada baju yg berzip dada atau berbutang di depan. senang nak bfeed. ✅️ pad ( tapi saya masa lepas bersalin saya tak pakai pad. saya pakai lampin dewasa jenis seluar. brand Tena Value pant. murah banding dengan underwear kotex kalau kos dia bahagi sekeping2 tu) selesa. tak bocor. nipis dan tak gelembung2. bila dah darah tak berapa banyak, baru saya pakai pad ✅️keperluan pantang cam bengkung ibu, vitamin2. ( saya makan blackmore multivitamin, myk ikan, dan sarang burung. kalau ada duit lebih beli sarang burung masak sendiri tambah kurma merah. lagi sedap. bagus kuatkan dalaman) ✅️mandian herba ibu ✅️breast pad (lapik pada bra, supaya susu ibu tak tumpah ken baju) ✅️ nursing bra 8 helai apa lagi eh. lupa dah. saya tak beli katil baby. sebab lebih mudah baby tido sekali dengan saya. nak bfeed, tukar pampes etc. tapi kena awaslah. tido jangan penyekkan baby pula. saya tak beli sarung tangan baby. sebab saya lebih suka pegang2 tangan baby. biar baby belajar pegang2 bukannya dengan bersarung tangan je. saya selalu pastikan kuku baby rapi dan bersih. bila dia tak pakai sarung tangan, baby akan pandai kontrol tangan dia. tak cakar muka. saya tak pernah guna buaian utk baby. bila nak tidurkan, saya cuma bagi susu, sambil tepuk2 bontot dia dan dodoi dengan lagu. sometimes mengaji atau lagu2 hit zaman skg ni. sumbang pun sumbanglah bunyinya. yg penting baby calm. pastu komfem lena. kalau tak pakai buai ni, nak travel mana2 dengan baby sangat senang. sebab dah biasa xpakai buai kan. let's imagine. nak pegi jenjalan kat europe bawak buai? uh no. bila baby tidur, biasakan dia dengan bunyi bising. saya biar je tv bersuara. supaya nanti dia dah terbiasa dan ok. sesetengah baby sebab dah biasa suasana sunyi bila tidur, sekali ada bunyi bising sikit terus terjagalah. susah mcm tu. kalau anak saya, bunyi bising sikit pun dia still lenaaa. hmm apa lagi eh? nantilah kalau ada yg tertinggal saya tambah kemudian. tapi tulah. ini cara saya. yg mana sesuai dengan sis, sis boleh laa ikut. 😊

2y trước

welcome dear.