Boleh share tips cuci bersihkan dan sapu luka guna ubat kuning tu?

1) Yg saya dpt info, mula² cuci mcm biasa masa mandi tu, lps tu baring dan keringkan area tu, betul? Then sapu ubat kuning tu.. lps tu trus sarung pad /panties atau biarkn kering jgk ubt kuning tu? Tapi kan klu la mase nk ltk ubat kuning tu darah keluar camne? Nk kene cuci balik atau teruskan je?.. korang ltk ubat kuning mcm mana? Klu guna cotton ball tu bkn ke nnti dia trsangkut² dkt luka tu.. 2) Masa hari pertama nurse visit, biasanya kan mmg dia akan cek luka jahitan. Time ni korang gi cuci dulu kan? Bg hilang darah.. 3) Waktu dkt hospital, lps je keluar labour room dan balik ke wad, boleh tak kita trus tukar diaper jenis pants? Senang tak? Tapi mcm mana klu doc round and nak tgok luka? Kene bukak la kan, sempat gi toilet tak time ni?.. ke leceh pkai jenis pants? Pkai pad biase je senang? (Hospital kerajaan)

2 Các câu trả lời

1) masa 1st baby sy dpt ubat kuning utk sapu dkt luka. masa 2nd baby sy dh xdpt ubat kuning pon utk sapu dkt luka. sy pernah minta doctor dkt klinik swasta ubt kuning tu. doctor ckp tak perlu guna ubat kuning. just cuci pakai air bersih. dn jaga mcm biasa sahaja. luka boleh baik. ✨setiap kali mandi awak cuci bersihdgn air biasa ataupon air saline (air contact lens. ini doctor yg suggest dkt sy). dia cakap xperlu sapu ubat kuning tu pon. ambik cotton ball celup air dan dap2 cuci dgn kawasan jahitan awak. ✨kemudian lepas mandi lap kering2. jangan bagi lembab kawasan tu. kalau rasa lembab habis mandi tala dkt kipas utk keringkan. ✨setiap kali lepas membuang basuh bersih dn lap kering2 ✨if darah nifas masih ada. kerap tukar pad. xperlu tunggu pad penuh baru tukar. ✨makan makanan yg tinggi protein spt ayam/dgg/telur utk luka cepat baik. sel2 baru dpt tumbuh dgn cpt. ✨makan buah yg mengandungi vit c. tak semestinya buah oren je 2) masa 1st baby mmg nurse dtg rumah. utk 2nd baby sy nurse dh xde dtg rumah. just check luka dkt KK sahaja. masa nk p kk tu mmg sy mandi dn bersihkan semua dh. jadi masa nurse check luka pon drh baru yg keluar. nurse akan cuci dulu kalau xnmpk. 3) masa 1st baby sy take time nk ke bilik air terus. sbb masa masok ward sy mcm masih rasa ubat bius. sy tido lepas makan ubat tahan sakit dr nurse. lepas dh rest tu baru bangun, pergi mandi bersihkan diri dn tukar pad. masa 2nd baby. lepas je masok ward. dpt katil, sy minta nurse nk pergi toilet terus. sbb sy mmg xselesa dgn pad bertali yg hospital pakaikan masa dlm labour room. pad tu penuh drh. smpi menitik2 dkt kwasan katil sy. cleaner dtg bersihkan. sy terus g mandi dn tukar pad. lepas tu baru rest semoga bermanfaat😊

1) mmm, sy pakai ubat kuning lambat sikit, darah dah tak terlalu heavy, so masa sy letak ubat kuning xprnh jadi lagi terkeluar darah. kalau ada better cuci jela dulu. lepas letak je sy terus pakai pad. sy guna cotton ball, letak banyak sikit ubat kuning tu takde la tersangkut. nurse sy lagi extreme, dia suruh spray je dekat pad tu 😂 sy tak berani. 2) betuuuuul. 3) pengalaman sy, sekali je doc check. (kena seluk utk check dalam & luka) 🫠boleh je, ikut keselesaan, sy bawa dua jenis, size maxi & pants, sebab yg pants tu sy beli sikit je. bagi sy, dua dua okay. hope my comment helps!