Alahan 😵‍💫

Untung nya mommies yg takde alahan , sy dari 3w tahu pregnant sampai lah keharini dah 10w ++ masih alahan terukkk . - muntah (setiap kali makan) -mual -senak -pedih ulu hati -loya -kembung -sakit kepala -sesak nafas -mengah -muntah darah -hilang selera makan -cirit birit (awal kehamilan) -sembelit (7-9w) Dah cuba mcm2 jugak minum jus mamariam , pegi hospital , drip air , makan ubat (doc bagi) tapi tahan sekejap je 🥲 Redha jela kita yg nk mengandung , Allah dah bagii terima jela . Mommies boleh kongsi pengalaman masa alahan tak kot ada cara nk kurangkan salah satu rasa dekat atas 😩 #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

Alahan 😵‍💫GIF
49 Các câu trả lời

Sabar dik sis pn baru elok dri alahan truk jgk kne sampai muntah tu kluar darah tpi demi anak kne kuat.. mkn mcm2 nk bgi berhenti alahn tpi tk jdi jgk last2 dh trimester ke2 trus hilang dh n selera mkn dh ada blik cuma die dtg kadang2 klau salah mkn ke lewat mkn ke die dtg la blik alahan tu tpi tk truk la.. awk sabar skit je lgi nnt ok la alahan tu

2y trước

InsyaAllah , harapnya gitula sis .

Sama la sis.Allah Je tahu perasaan kita ni kan 😭😭😭.sy alahan terok dr 4 weeks hingga sekarang 15 weeks.tiap hari berharap alahan ni hilang.tambah lagi nk mnum air suam x boleh.nak telan ubat pun mesti nngis2 dulu. Jus mamariam punx jalan.tiap hari berharap dengan pil veloxin je.semoga kta sama sama bertabah sis ❤️

saya mase anak first..7bulan mabuk..mmg telepek mcm kain buruk...sekurus2 alam badannya..keluar masuk klinik tu tkyah ckplah..yg pitam time checkup lagilah...masok air je bagi tenaga...kalini pregy anak ke 3..alhamdulilah mabuk kejap je..skrg keje makan..tak smpai 2week berat naik 2kg..tak masal kene ceramah dgn misi..😅

sama lah sist. sy mengandung anak ke dua ni teruk sgt alahan. lgsg x nk buat kerja rumah. malas sgt" bila masuk dapur je muntah. x boleh cium bawang" masakan pun x boleh. makan x ade selera. siang okey sikit. tp bila start pagi bgn tdur terus lah uwek uwek sma ada mau tdurr.. sy bawa makan buah je sist dgn masam"

Sy hr tu elakkan perut kosong Elakkan mkn mknn yg angin, pedas. Kne alahan ekzema, doktor ckp hfmd, mkn ubat alahan/ selsema, buh lotion probiotik brand rosken & rendam tgn n kaki dgn air suam2 panas campur garam.. sebulan alhamdulillah dah hilang kat tgn ni, cuma tinggal kulit2 mati kat kaki blum abes tanggal.

sama lah sis..cuba try ginger ale atau rebus halia campur madu sikit minum setiap hari. sy 10 weeks skrg alhamdulillah ada kurglah lps 2 hari je minum. kerap sendawa tp kurg muntah dan bdn rasa ada tenaga berbanding sblm ni smpai ke admit kat hospital sbb dehydration and kencing kotor. harap membantu🥰

Sy anak 1st pun teruk. Sampai tahap mnum air masak pun muntah balik 😂 xde ubat. Dr awal sampai 8month pun teruk.. Lemau betul rasa. 😅 Nie tengah preggy no 2. Dah 8 week ++.. Alhamdulillah xde langsung alahan.. Cuma rasa loya2 gitu & pening je Kadang2.. Harap sampai akhir begitulah.. 😁

Saya pun sama anak first ni dah 35w. Saya alahan sampai border trimester pertama kedua. Ada try ubat veloxin kat pharmacy? Tu berkesan utk saya. Dapat la tahan muntah sehari setengah utk mkn minum dpt tenaga. Check ngan your doctor dulu ye kut2 tak boleh sbb masalah lain

lain org, lain alahan dan cara nak cegah mual tu sis. mengandung anak pertama dgn kedua pon lain alahannya. saya harap sis kuat dan dapat menempuh alahan masa pregnant. sebab, second pregnancy ni alahan saya lagi hebat dri yg pertama 😭 saya tahu ape sis rasa allahu

Ya allah teruk nya😭 sy Alhamdulillah so far paling teruk pun lesu dan pening je, rasa since 6w skrg dah 9w. Mungkin mommy boleh cuba makan kurma or rendam kurma dlm air masak and minum. Ataupun minum air zamzam. InsyaAllah badan rasa energetic lebih sikit.