Baby finally dah boleh makan !

Teruja sgt bila anak pertama ni nanti dah blh makan.. next week, anak sy dah blh mula makan.. ade cadangan tak nak bagi breakfast ape utk baby yg baru blh makan… takkan bgi bubur nasi je kan.. puree buah dah blh bagi ker?

3 Các câu trả lời

3 hari pertama bagi bubur kosong je sis. lepas tu baru perkenalkan satu per satu. bukan apa, senang utk kita kenalpasti anak alahan dgn apa. bila nampak semua okay, barulah boleh campur sekaligus. plus anak baru nak makan ni, makan sekali sehari cukup. makan awal2 ni bukan utk bagi kenyang, sekadar nak perkenalkan dia dgn makanan awal2 dah bagi manis2 buah, takut nanti dia taknak makan bubur kosong pulak.

Tgk org jgk sis, bubur nasi di asia kbnykannya shj sbb tu mknan ruji. X slh pun nk bg puree buah dulu. Seeloknya superfood sbb otak bby tgh kembang dgn pesat. Good healthy fats, high protein. Lgpun 6 bulan bby mkn main2 more to sensory shj bkn utk kenyang, susu masih core diet. Any new diet, introduce gradually. Wlaupun bby fast learner, overwhelm pun cpt jgk.

Hi, I would suggest you to follow happybabyfoodmalaysia in FB. You will learn and gains lots of knowledge, tips, recipes, information regarding baby nutrition