Tanda bersalin

Taktahu ni tanda bersalin atau apa. Skrg dah 36w. 1. Bila buang air kecil ada rasa sakit di bahagian bawah perut ( kiri dan kanan ) 2. Almost setiap pagi dan malam akan rasa sakit belakang dan pinggang mcm period pain 3. Perut kerap mengeras tp baby masih aktif 4. Kdg2 rasa nak buang air besar tp takda pon bila masuk toilet Sy pon tak dapat nak beza ini contraction palsu atau betul. Kalau contraction betul, biasanya berapa lama lg nak bersalin?

7 Các câu trả lời

Saya 35w nak masuk 36w dah. Elective czer 37w on dexa. Semua tanda yg sis list tu, sama macam saya. Kadang2 tu confuse, contraction betul ke braxton hicks. Kalau lepas kencing tu, mmg rasa cramp area bawah kadang tu nak jalan pun susah. Bila bgtau Dr, dia cakap normal sbb dah nak dekat masa dia. Perut sentiasa mengeras. Kadang tu rasa mcm senggugut + nak cirit. Cuma kalau dah ada tanda turun darah atau air ketuban pecah, sis terus ke hospital yaa. Semoga dipermudahkan segala urusan kita semua. InshaAllah Aamiin 🤲🏻

11mo trước

sis, 37weeks kenapa kene on dexa ye? kira cukup bulan da tu kan? sbb sy pon next week 37weeks da, elective czer jugak tp doc xde ckp pon on dexa...

Contraction palsu. Kalau contraction betul setiap 3- 5 min awak akan rasa contraction tu berterusan dan makin rasa sakit. Masa tu dah boleh pergi hospital. Kalau contraction palsu, skjap ada rasa contraction tu, lpastu hilang, lg beberapa jam dtg lg contraction tu, lpastu hilang. Kalau contraction betul, awak ubah posisi mcm mana pun, sakit tu masih juga sakit x hilang2. Kalau contraction palsu, biasanye awak ubah posisi, contoh dr duduk awak da rasa sakit, lpastu awak baring hilang lah sakit tu.

Contraction tu rasa sakit macam senggugut/ kena langgar lori. Yg you ckp tu semua normal je sebab dah nak dekat due. Cuma kencing sakit kiri kanan tu i tak sure. Tak pernah alami. Boleh cuba check dekat private sebab mana tau takut infection/ kencing kotor/ kencing tak lawas

11mo trước

Klau yg tkde pengalaman kene langgar lori mcm mna nk bezakn sis?

Ciri-ciri yang sis beritahu tu tanda nk bersalin. Yg no. 4 tu saya dah lalui. Dalam 3 hari jugak mcm tu. Rasa nk membuang. Tapi tak ada. Rupanya persediaan nak bersalin. Bila pergi hospital Chek jalan dah 1cm buka. Saya bersalin masa 35 minggu.

11mo trước

sy rasa yg ke 4 tu mula masa 35w. skrg dah 36w masih rasa keempat2 tu tp belum ada tanda mcm air ketuban ke darah ke

belum start contraction lagi. tak boleh nak predict la sis kalau contraction betul pun berapa lama nak bersalin. depends and atas rezeki. ada orang contraction tak lama

biasa klau kncing sakit perot smua tu...kncing kotor...klau.contraction lain sis....contraction x bole nk ckp mcm mne...mmg skit sgt2...

11mo trước

sy check kencing ok je. sakit tu dah berminggu2.

Saya time rasa contraction betul tu dah tak rupa apa dah. Dia punya sakit nak main hp pun takda mood. Rasa nk lempang2 je org