6 weeks_diabetes

Sya pregnant 6weeks Hari nie minum air gula results 9.6,sya Masih follow up Di private minggu depan baru nak buka buku Di kk..Ada chances utk insulins ke 🥺 Mummy side mmg Ada penyakit diabetes..so far sya dah byk control even nasi pun ambik sikit je,blh bg more tips😕 ...?#firstbaby #ingintahu

8 Các câu trả lời

sy gdm masa mgandung.. dan awal awal nak buat buku pink dah kene mnm air gula (mgTT)...now saya da on insulin siang dan malam.. methformin dan ubat cair darah. memang tak kan boleh contrl gula even dah cuba... sampai berat sy dah 3 kilo jatuh.. cuma kena kuat semangat.. dan selowly kaji.. mknan ape yg boleh kita ambil dan tak... memang first time rase give up.. tp bila fikir baby... kena ketepikan emosi sendiri... sy regularly check gula.. ape yg saya mkn.. dan cr diet yg sesuai.... cuma kita ibu yg ade GDM nie perlu semangat dan positif selalu... stress pun tak elok utk baby... apepun semangat ye puan

3y trước

ok sis...tq for Ur advice hopefully sya kena control my self

doc ckp if... kita jaga bebaik.. makanan yg kita ambil... contrl sugar... kemungkinan utk ambil insulin... tak laa... ada orng gdm on preggy je... tp harap kita dapat jaga gula lepas delivery pun.. puan.. pk yang positif dulu ya.. sebab insulin sy tak tinggi hanya 8 unit... bacaan gula juz 10 ke bawah... semuanya utuk precaution.... jgn risau... sebab ibu gdm nie selalu dlm perhatian doc pakar... baik kk dan hospital

3y trước

sama sama

sy aritu 10.7 air gula, kena jmpe pakar pemakanan, smggu kemudian jmpe doc bila dh slesai buat bsp 4x.. 2mggu kemudian bila dia tgk bacaan kita cantik aje, kita cuma akan di cop GDM ON DIET.. tapii klu bacaan sis x cantik, selalu tinggi, mgkin doc akan suggest GDM ON INSULIN, demi keselamatan bby juga.. sbb sis awal jugak tu minum air gula dan dh dpt detect.. mmg susah sikit nak kawal bila parents kita ade kncing mnis..

3y trước

Tu la sis takut jugak utk ambik insulin..harap² xnak ambik insulin sya try on diet..

saya jaga bebaik, kawal jaga makan itu ini, akhirnya makan ubat hehehehe lg beberapa hari nk bersalin. saya tak suka BSP tu je sbb saya suka makan, dugaan BSP bulan puasa koyak, sahur tgk org makan buka tgk org makan bila siang kita segan nk makan. tp so far okay je, lg best nurse ingat nama kita so perhatian lebih hehehe patutnya due 19/5. tp gdm awal 2weeks 2/5 BSP last. 5/5 serah diri

Sy mula2 dpt gdm ms week 13..mmg stress fkir..bcaan pas mnum air gula 9.9..tp lps jumpa dietition..dia ajr cara pemakanan..bcaan gula cntik je..stiap kli bsp x pnh cecah 5 da..sis just ikut je pemakanan tu..lauk2 pn kena cntrol senanye..sbb kte msk ada letak gula..sos..kicap..ada gula.

3y trước

Nk mkn boleh..tp kurangkn nasi..n lauk y brkicap..bersos..jgn amek sgt kuah dia..n pstikan sayur n buah mkn ms mkn nasi tu..sbb akn bntu kurang kn gula dr lauk2 n nasi tu dr msuk dlm drh..tu y dietition ajr sy.

sblum mnum air gula bcaan berapa? insulin atau ubat dktor akn tgk kdar yg bdan kita perlu. nsi tu cuba tukar beras merah atau perang. mkn byk syur,mnum air msak byk, susu hadkn segelas sehari,buah 2 biji shari, senaman ringan 30 mnit shari.

3y trước

ok.t kasih ...🙂

cuba sis tkar beras..mse sy pragnant ank 1st ade kencing manis sy tkr beras basmathi. kurangkan mnum/ mkn mnis2..alhamdulillah kencing mnis terkawal

3y trước

wc😉

saya lps mnm air gula result 7.11 ttp kn cek bsp.. Alhamdulillah bsp saya ok... tp kna repeat lh