Ikhtiar mengandung kena pantang makanan ke?

Sy ttc dan mak mertua bagitau kena pantang benda ii tajam mcm nenas,tebu,limau. Ad yg berpantang mknn mcm saya ke?

10 Các câu trả lời

nenas bgus . lg kalau makan time period smpai time nk subur . bila lepas subur jaga makan . masa sy nk pregnant . sy mkn nenas day 1 period smpai habis priod . sy mkn jee mcm biasa . cuma cut kafein . dan jgn lupa buat opk utk thu hari subur yg btul . kalau ikut pada klnder priod tu tak btul pun . kalau kita bersama slh timing pun agak susah juga nk lekat . apa yg sy buat dri pregnant 1 , gugur . tak smpai sbln gugur sy pregnant blk . 1) hbis priod trus buat opk . buat pada waktu 2-2.30 ptg . jgn lupa puasa air 2 3 jam sblm test . 2) test smpai jumpa dua line pekat . kalau dah jumpa . terus on dgn husb . sy biasa ptg positif . mlm bru bersama . 3) posisi tak kesah . tp masa sy dua kli lekat ni sy buat posisi ppuan diatas . dan lepas tu jgn bnyk gerak . rilek je . 4) jgn skip makan asid folik . sy just makan multivitamin blackmores jee . 5) bila opk dah neg . jaga makan . jaga dri . jangan terlalu lasak . mood masa ni knee jaga . tp sy pun kadang moody je tp takdelah smpai strsss strss ..enjoy . 6) sy biasa lepas opk +, 2mggu mcmtu mesti priod if tak lekat lah . nk test upt test laa 1 Hri sblm priod . biasa upt akn nmpk samar masani . 7)jgn putus asa berdoa , sy sllu bg kucing mkn , sllu minta dorang doakan sy . bersedekah kalau mampu . insyaallah ada rezeki nt , yg penting suami pun kena jaga mkn jgk . bukan isteri je . suami sy kuat merokok . sy minta kat dia . utk kurangkan rokok . alhamdulillah dia ikut . tp bab jaga mkn mmg kelaut laa . just dia kurangkan je merokok . sy pernah bg dia makan sperman , tp tak berjaya pun . bila dia kurangkan rokok . bru lekat .

Tengok badan juga dear. Ada yg mkn still pregnant. TTC ni sllu org fikir, susaah nak mengandung sebab perempuan yang problem. Tp sebenarnya tak jugak. TTC both partner kena ikhtiar. 1) tengok period teratur atau tak 2) if married more than 3years, boleh jumpa pakar o&g untuk check darah, scan rahim dll (untuk isteri). Untuk suami pulak, kena check kualiti sperm (kepala/ ekor/ pergerakan/ kuantiti sperm dll) 3) suami isteri kena jaga pemakanan. Boleh google healthy food to consume untuk bantu TTC 4) dua2 kena exercise 5) kurangkan stress 6) masa have sex jangan push too much, jangan rasa pressure utk ada baby. Just enjoy the sex. Kalau stress nnti emotionally unstable nk have sex pun nnti cepat turn off 7) doa banyak2 dan solat hajat mintak dengan Allah. InsyaAllah dear ada rezeki untuk you and suami timang cahaya mata. I wish you all the best, goodluck ya. Amin2 yra 🤲🏻

1y trước

aamiin in shaa Allah sis....sy masih ttc lagi in shaa Allah kita ikhtiar ap yg boleh lepastu tawakkal...semoga ad rezeki utk sy dan suami

sy bfr pregnant pon pantang mcm sis tp lagi terok kot 🤣 sis try pantang sebulan. 1st pantang drpd makanan tajam n panas mcm nenas, tembikai,tebu, daging, durian,minuman berasaskan sejuk, fast food, makanan pedas,ayam kalau boleh kurgkn mkn(mksodnye jgn hari2),tapai. 2nd sis kena tahu bila waktu subur. kalau bole beli opk tu. 3rd berdoa. Try dalam sebulan dua tips ni, insyaAllah sis. sy pon sebulan gak pantang makan mcm sy list tu, alhamdulillah lekat.

atas badan sbnrnya..kalau dr segi sains, xde istilah makanan bersifat tajam yg akan kacau dlm rahim sbb makanan minuman kita consume akan ke usus ...tp kalau ikut petua org tua2 mcm nanas, betik ,limau ,ni semua x elok di consume kalau ttc... sy ni jnis ikut je kata org tua2...sbb utk sy, kalau makan nenas menjadi plak keluar priod..tula..atas badan..sy pn xtau nk caya mana 1 .kalau rasa nk ikut,ikutlah... tp apa pn smua atas khendak Allah;)

saya sepanjang ttc 6thun ..sya tak makan nenas,tebu,air kelapa,kalau boleh jamu2 semua jgn makan jugak...ubat asid folik saya makan selalu sbb doc pon memang ada suruh makan ..saya selalu mengurut ... alhamdulillah sekarang tgh pregnant.. saya doakan semoga sis dgn suami dikurniakan rezeki cahaya mata suatu hari nanti... aamin aamin ya Rabbal Alamin 🤲 sis jangan putus asa k🥰💪 insyaallah akan ada nanti..cuma cepat dan lambat je 🥰

Makanan sis sebut tu xde keperluan pun utk makan lainlah kalau diorang suruh pantang nasi pantang ayam. Bila kita cuba utk pregnant ni kalau boleh kita avoid semua yg risky utk kita dan bakal baby yg akan kita kandungkan. Tak salah kn jaga makan? Utk kesihatan kita jugak. Semoga sis cepat dapat baby

kalau awak tengah ttc yg patot awak elakkan adalah junk food. 1) amalkan pemakanan sihat. suku suku separuh. 2) kalau berat badan berlebihan. turunkan berat badan. 3) buat exercise. 4) jika husband awak merokok/vape. minta husband stop. itu pon akan mempengaruhi.

Ye sye! once sye plan nk pregnant, sye trus jge mkn.. mkn mknn yg sihat.. stiap kali mkn wajib ade syur & buah.. mknn2 yg org ckp x elok, sume sye x mkn.. nenas, air gas, kopi, betik muda..

sis cuba cara ni amalkan makan buah buahan

makan asid folik pun ok..