Assalamualaikum n selamat pagi

Sy nk tya umur ank 10 bln..blh ke masak bubur campur garam sikit?

20 Các câu trả lời

Klo dalam buku (klinik kesihatan) KK baby, ni ibu boleh refer. ade maklumkan atas 1 tahun boleh guna sedikit garam. Tapi sebolehnya elakkan/kurangkan penggunaan garam & gula sehingga 2 tahun. Ibu boleh start menumis bawang dengan unsalted butter. Boleh juga guna serbuk ikan bilis versi baby, creamcheese & chicken bone stock (CBS) sebagai perasa tambahan. Klo tak sempat, ibu boleh survey online juga. Mostly, sy tengok di IG banyak juga seller buat serbuk perasa homemade for babies. Ada juga serbuk ayam etc. Yg penting, No salt, No sugar, No MSG. 😊

Sy dlu msk bubur kosong, time dye awal2 belajar mkn yela dye mkn jer...tp lame2 tengok jer, sua pn x mau dh...dh mkin besar nie dh pndai memilih la pulak...haha...dye pn dh pndai nk mkn mcm org besar punye mknan...huhu 😅😅

bole campur dgn serbuk ikan bilis, klau garam not recommended..ada jg nmpak jual serbuk2 ikan bilis atau sis bole cari kedai2 baby mana tau ada jual 😊

Ramai doktor suggest no added sugar and salt smpai umur 2 tahun. Klau nk masin skit, boleh gantin dgn ikan bilis atau serbuk ikan bilis, buat perasa

Anak sy 9 bulan ingt masak kan bbur tdi letak sdkit garam, tpi x jadi, i tukar dgn cheese, bubur cheese+boiled egg yolk...

Letak ikan bilis (ditumbuk) ada rasa tersendiri, tomato cherry, brokoli. Boleh tambah ayam. Give a try mommy 😘

11 bulan dan ke atas sis br boleh..buah pinggang baby tak bole proses lg.ni nurse yg nasihat

belum boleh lagi sis...pelbagaikan contoh letak serbuk ikan bilis ke dalam bubur nasi dia.

Assalamualaikum .. Boleh saya tahu apa beza garam biasa ngan garam bukit ???

Kalo boleh..elakkan gram sehingga setahun... Gantikan garam dengan butter