Pengalaman pregnant yg keliru & sedih

Maaf panjang sikit ~~ Sy nk kongsikan pngalamn yg keliru ni...dan sikit sedih... Klau ikutkn sy skrg sdg pregnant 18mggu.. Period sy yg last pd 24.06.. Seumur hidup sy..sy x pnah miss period... Masa bulan pertama miss period, sy buat upt dan result negative.. Sy sgka sy x pregnant tp skadar hormon x stabil... Masa berlalu... Tup tup masuk bulan kedua sy masih miss period.. Sy buat upt lg.. Result masih negative dan sy yakin sy x pregnant... Masa tu company tmpat sy bkerja hantar sy ke kursus seminggu.. Kursus tu memerlukan sy aktif & tangkas bgerak... Sy setuju pergi sbb sy sgka sy x pregnant... Tp ketika kursus sy selalu mabuk & mual²... Balik kursus, dlm 2mggu sy mula rasa perut semakin buncit... Dan masuk bulan ketiga, Skali lg sy miss period dan perut bertmbah besar... Kali ni sy yakin sy pregnant, dan buat upt dirumah untuk buka buku pink... Tp kputusan upt tetap juga negatif... Sy terus ke klinik kesihatan untuk dpt pengesahan doktor... Doktor di kk juga mngesahkn sy tidak pregnant dan hanya mengalami "pertambahan berat badan akibat bahagia dlm perkahwinan"... Sy jd keliru.. Tp sy cuba juga untuk percayakn apa yg doktor bgtahu.. Dlm sy percaya sy x pregnant.. Sy miss lg period pd bulan keempat.. Dan perut sy makin membesar.. Seluar dlm..semua seluar & baju makin x muat... Kwn² mula bertnya.. Tp sy x tahu nk jwb apa... Sy pergi pula mbuat pemeriksaan di klinik swasta.. Doktor scan perut dan x nmpak apa²! Sy jd makin keliru sbb doktor kata sy x pregnant dan x ada masalah perut ataupun rahim.. Sy sihat!! Baiklah... Sy percaya kata doktor... Tp sesekali sy mula rasa ada pergerakan dlm perut... Kalau x pregnant, apa yg bgerak dlm perut sy tu?? Sy betul² dlm keadaan stress dan keliru.. Kwn syorkan sy pergi ke bidan tradisional pula... Sy pun jumpa seorg bidan yg dah bpengalamn 40 thn.. Dia periksa rahim & perut sy... Dia kata sy sdg hamil 4bln... Dia dpt rasa kepala baby... Dia suruh sy dtg sebulan lg untuk dia tngok jantina baby.... Walaupn seronoknyer dgr..tp sy dan suami x mahu terlalu gembira kerana pengalaman yg ditempuh selama bertemu doktor amat sedih & keliru... Skrg, dah nak masuk 19mggu.. Upt tetap negative... Pergi ke klinik lain doktor tetap kata x pregnant.. Perut makin besar.. Pergerakan dlm perut makin kerap terasa... Tp sgt keliru, sedih & misteri.... Sy x tahu sy betul pregnant atau tidak... Buku pink pun x dpt nak buka... Ubat atau supplement pun doktor kata x dpt nak bagi.. Sbb doktor kata sy x ada bukti mengandung... Setakat bidan ckp x boleh diterima... Bila difikir²... Mgkin sy akan tunggu perut terus membesar... Dan smpai 9bulan... Bersalin lah sy... Agaknya masa tu baru lah doktor akan percaya yg sy selama ni betul² pregnant.......... ?? ~ dalam dilema

62 Các câu trả lời

Allahu Akhbar.. Pertama kali saya dpt baca pengalaman macm ni.. Kerapkn baca Al Quran dan dekatkn diri dengan Allah.

Pelik juga ya sis. Hmmm. Klu sy pun mau stress. Xpe la. Doa byk2. Minta tlg org2 yg mgkin mahir dlm perubatan islam?

Pergi klinik or hospital swasta minta scan terus if diorang taknak pun puan cakap lah saya bayar bukan tak bayar..

Sis berubat cara islam pulak la.. moga sis dipermudahkan urusan..nanti apa2 sis cerita sini yaa..

allah maha besar.. moge sis d mudhkn ursan ... jumpe ustd2 or scan melalui bwah.. harp sis jumpe jwpnnya

Cuba sis buat ujian darah untuk tentukan sama ada pregnant atau tak.. Selalunya ujian darah paling tepat.

5y trước

Bole buat kt mane2 klinik sbenanrnye.. tp klu nk lg sure, buat kt tmpt yg boleh bt ultrasound.. or trus ke hospital

Bagi sye... Sye syorkan prgi check kt tmpat perubatan islam lh ye sis...smoga sis kuat n tabah

Kalo blh lain kali ringkaskan cite ye.. Ni bkn panjang skit.. Panjang sgt nye cite.. 😕

5y trước

Sbb tu org ckp nk dpt ilmu n nk byakkn pengetahuan rajin2 la membaca...tp sygnye tau kondem je..atleast kite tahu ada crita begitu begini..klu x suka boleh je kot uninstal aps ni..crita panjang salah.tnjuk pic tu salah.hbis tu crita ko je ke org nk kne tau..ehhh ko kann..

Allahu, kelirunya... Semoga Allah permudahkan dan pertemukan dengan jawapan segera.

5y trước

Sy org yg normal.. X pernah berangan mahupun terlampau harap untuk pregnant smpai jd false pregnant.... Percayalah😩😭