Cereal 3 bulan

Hi all! Sy nak tanya sikit, boleh tak kalau baby 3 bulan minum susu formula campur sedikit cereal ? Kalau ikut betul cereal tu patutnya untuk 6 bulan ke atas kan tapi mentua sy bekeras sangat nak minumkan baby cerelac dia risau tak kenyang katanya. Ada siapa2 boleh tolong explain tak ? #firstbaby #firstmom #ingintahu

6 Các câu trả lời

mmg xboleh lah sis. baby x kenyang bagi susu. dan mcm mana awk tau bby awk x kenyang? ada nangis ke? meragam ke? susu ibu or susu fm tu cukup je utk anak. bukan bagi cerelac. anak umur 6bulan pon x digalakkan bagi cerelac, bagi real food. once bby mkn cerelac or nestum, nahhh mmg semua real food die tolak lah. hal anak awk tu, kalau jadi apa2 mertua nak tanggung ke? usus baby bwh umur 6bulan belum matang lagi nk process makanan. cuba lah jadi mak yg tegas pertahankan anak. mak mertua tu esok dh jadi pape dgn ank awk, die bukan nak tanggung pon, siap nnti die ckp, eh anak aku elok je semua. masa tu awk nak menyesal ke nangis air mata darah sekali pon dh x guna. ckp dgn mak mertua tu jgn masuk campur hal anak org. cukup lah dia jaga anak die dulu. xyah sibuk nak jaga anak org lain.

TAK BOLEH. baby hanya boleh makan mula dari 6 bulan sahaja. ada yg 4-5 bulan tu pun kena rujuk pakar & jika pakar benarkan, baru boleh. tu pun jumlahnya amat sedikit. tolong jgn kasi org lain bg anak masa feeding. bila sampai waktu susu, jika dia tgh main dgn tok dia, terus angkat ckp nak susukan. jgn tolak ansur dlm hal ni. usus bayi bkn mcm kita org dewasa. kalau dulu dia ckp anak2 dia makan dari umur sebulan elok je sampai skrg, u senyum & bawak pi jauh anak u.

Mcm saya jgk. Mak dgn nenek sibuk sruh cmpur sbb tgok anak saya kuat sgt nyusu mcm tk kenyang. Bila kite lawan, dia ckp yg dulu2 dia bg kite mcmtu jgk elok je kononnye. Tp sy tetap jgk ckp tk bleh sbb ni anak kite sendiri kn. Sy tknk amik risiko. Biarla sy bg susu byk2 pun smpai kenyang drpd nk kene cmpur nestum bgai.

susu fm dh kenyang..x payah dgr là ckp mertua ke apa..x semestinya semua betul org tua sekalipun..kalau sakit,kita jugak yg susah

Thankyou awakk, sy hanya nak penjelasan tapi sy dah dapat jawapan yg tepat

Baby minum fm rasanya dh ckp kenyang..