Geram Dgn MiL

Sy dduk dgn MiL.. Yg sy geramnya semua bnde dia xnk buat.. Sy dah sarat dah.. Mmg x larat.. Tambahan pulak sy bkrje.. Balik kerja x sempat nk rht ape, dia suro masak tu la.. Gorg ni la.. Dia pn bkrje jgk tp balik awl dr sy n sempat dia rht tido.. Biase nye dia bgn tido, sy baru balik keje, lpstu suro msk tula ni la.. Sy x sempat pn rht mcm dia.. Dia yg dkt rumah dr td x buat pape.. Kalau bab basuh baju n sidai pulak husbnd sy yg buat.. Lpstu da la MiL sy xnk buat pape.. Sdp sdp je panggil org bibik sbb buat keje semua tu.. Abes kalau kitorg x buat semua tu, dia nk buat ke.. X baek ckp org bibik.. Smpi kan masak air pn dia malas.. Sy tau laa kitorg dduk tumpg dgn dia.. Sbb x dpt rumah lg. Tp xkn la semua bnde pn dia xnk buat.. Geram rase..

37 Các câu trả lời

Lepas ni baik bungkus makanan bawa balik, x susah2 lagi balik2 ja terus g memasak. Then kalau tak pun balik2 ja, buat2 lah sibuk ber kol dlm telefon then terus masuk bilik.. hahah.. jadi tidaklah kita terus ke sana ke sini buat bnyk benda.. sis buat2 natural sdg koling nnti kantoi.. terus tu buat2 muka penat kalau tak kuasa bt kerja sbb memang penat kan.. lepas tu buat2 sibuk lah.. kalau taknak kena kacau.. heheh..

Dlu saya gilir2 dduk rumah mil dgn mak sndiri.. Sminggu skali.. Tapi bila rumah mil.. Seminggu bagai setahun😂 saya pon blom dpt rumah jgk..kdang dduk rumah mil tu.. Bukan saya dduk diam je.. Dlm blik saya cari rumah sewa.. Cri keje.. Nak2 dpt je rumah tup2 saya pregnant.. Alhamdulillah xbrapa sgt tekanan tu.. Tpi tekanan tu camne pon tetap ada.. Saya syorkan cari je rumah sewa.. Hidup berdikari..

Kalau aku la, lama dh blah. Drpd dok tambah dosa mkn hati, stress mkn diri sndiri, bikin serabut pala otak, buat baby pon stress segala2nya stress. Sian kat baby tu tapi lgi sian kat diri sndri. Biar susah laki bini menyewa luar dr menumpang. Sakit hati buat keja pon tak dpt pahala dpt penat je. Mertua tetap mertua. Menantu tetap menantu. Ingat tu.

4y trước

memang rase nak bla tapi tak ada tempat lain nak pergi jadi tu ja pilihan..

Alamak siannyer... Ckap terus terang xboleh ke atau bungkus makanan klu xlarat.. Hmm xpela sis duduk dgn mil mmg mcm2 hal.. Byk2kan bersabar..anggap ini satu dugaan k.. Mana tau allah permudahkan urusan bersalin awak nanti kan sbb byk bersabar n bkorban dgn ibu.. Pahala semuanya tu.. Fikir baik2 je k... Sy doakan semua baik2 saje.. Amin

Banyakkan istighfar.. Mak mertua n Mak sendiri pangkat nya sama.. Jgn derhaka.. Takut susah beranak nanti.. Anggap ini dugaan.. Allah sebaik perancang... Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian.. Insyaallah.. Setiap solat tu bila sujud... Doa lah dlm hati mntak Allah permudahkan segala masalah...

Walau pun cuma ibu mil tetap ibu menantu tak boleh nak arah ibu mil kalau mil tak nak buat kerja rumah pun, awak tak suka lebih baik berbincang dengan suami cari rumah sewa, kalau awak dgn suami duduk sendiri pun awak juga kena masak kan, kalau tak larat order jela makanan food panda/grab

Sebelum kahwin sy dah bincang dgn suami. Kitorang memang taknak tinggal sekali dgn in laws. Takpelah susah sikit, menyewa rumah kecil & serba susah. Sbb tak sanggup nak ada krisis dgn keluarga. Mmg susah, tetiap bulan duit cukup2 je. Tapi ada privacy.

mungkin dia sakit hati sebab sis dh berkahwin tapi duduk rumah dia tu .. haihh nasib dapat mertua macam tu kan .. 😩 pindah jela sis .. baru dia tahu nanti macam mana takde “bibik” .. ya Allah bersyukur sy mertua sy baik walaupun sy pun menumpang rumah dia .. 😭😭😭

5y trước

Biasa la tu.. Ikhlas kn hati tak baik bercerita hal mertua apa2 pun bersyukur..

Kalau aku la kan.. mampoih p kat dia.. tumpang ka xtumpang ka.. larat la nak ikut ckp dia.. kita jgn stress , kesian dekat bby.. pikirkan anak dlm perut tu. kalau kita letih sgt pun xbaik untuk baby.. pikir anak dulu sebelum org lain.

Sis tak perlu buat apa yg dia suruh.. Tak dosa pun tak ikut kemahuan mil sis.. Sis fikirkan sis yg dah sarat dan perlukan lebih rehat.. Fikirkan diri sis dulu.. Ajak suami pindah duk rmh sewa kecil2 pun takpe..