Jahitan Bersalin (Normal) Terbuka

Sy dah 2 kali jahit, jahit kali kedua ada benang putus tapi Dr tak jahit semula, cuma tunggu isi tumbuh semula. Ade ke moms boleh sarankan apa² untuk bantu proses sembuh ni lgi cepat?? 🥲#SeriusTanya #newmom

4 Các câu trả lời

sy bru bersalin 25/2 ..episiotomy .hri ke 6 jahitan rengang dan tertetas ..misi kk ckap takpe sb ada lg benang tu cuma gap ..tak sakit..hri ke 20+ stil tak cntik ..g swasta ..dokte ckap nak jait buleh ,tak jait pun takpa cuma lmbat lega ..hehe mmg tak.laa nak jait balik....dan skrg dh nak masuk 2bulan ..isi dh tumbuh cuma tak cantum dngn kulit ..still merah² isi tu tp tak sakit

Sy pernah juga jahitan terbuka, msa jumpa dr, dr x nk jahit juga..dr suru biarkn je.. cuma kena suru cuci guna air biasa & lap pakai tissue utk bagi btl2 kering.. ambil masa 2bulan juga baru btl2 kering & tumbuh isi.. rajin2 mkn oren, byk vitamin C bgus utk luka.. cuma mmg kena hati2 bgerak.. jln slow & jgn duduk tmpt yg melekung, dduk tmpt yg rata je

5mo trước

Sy dr x suru sapu ubat apa2, guna air garam pn dr x suru. Hrp2 dlm masa sebulan tu jahitan sis dh kering2 juga

Saya punya jahitan pun pernah terbuka sikit. Doctor suggest untuk buat rendaman dengan air garam (sitz bath) jangan rendam dengan apa apa herba, cuma rendam luka tu dengan air garam dan air suam je. Kalau konsisten buat hari hari, insyaAllah, luka tu cepat kecut.

5mo trước

ohh letak garam satu sudu jugak ke?

guna gel apa2 tak?

5mo trước

Sy guna hydrocyn gel. cepat guna sembuh.