berat naik

sy da 35minggu 2hari.. da start 3rd trimester berat kejap turun kejap naik..arini checkup berat naik dr 1.4kg selama seminggu😅..ad x sama mcm sy?? tp risau sgt sbb dlm seminggu naik byk sgtt..

9 Các câu trả lời

saya pun mcm tu . Akhir trimester kedua start berat badan sy naik mdadak. Skg 36w . Pernah sekali kena sound doc dekat swasta. 'ai mommy, kenapa naik berat ni ?' then kena ceramah la cuci telinga sikit pentingnya jaga berat badan lg2 trimester ke 3 ni. Takut depa xdpt handle ptient. nanti kena hantar dekat hospital gov yg punya rekod layanan thadap psakit xbrapa kena layan ( ipar dan biras punya pgalaman masing² crita layanan teruk dr hospital gov ) ,. then sy try , sehari atau dua hari sbelum cek up , sy try kurangkn mkn nasi. Lagi2 mkn m , sy try mkn berat petang dlm jam 4:30pm , tp potion kecik ja la 😂 malam sy x mkn , ye lapar tp tahan demi sbuah angka utk esok. then pagi sblm jam 7 dh bangun mandi smua then minum air suam ja , g klinik . Tahan lg minum air tlalu byk , minum pn stakat lega kn tekak ja , sbb takut air dlm badan pn kena kira time timbang berat🤣😂 lepas dh kena timbang baru dpt result berat badan maintan dr minggu lalu memandangkn minggu2 dh kena dtg cek up .

Sepanjang tempoh 3rd trimester, ni kali kedua sy kena check BP selang sehari 😅 bulan lepas dalam masa 2 minggu naik 2kg. Terpaksa la datang check up BP selang sehari. Alhamdulillah berat maintain seminggu tu. So, tak perlu check BP dah. Sekali bulan ni dalam masa 2 minggu naik 3kg plak 🤣aduyai..makin susah nak kawal berat padahal makan macam biasa je dengan hari2 sebelum..

saya hari tu masa check up 35w, naik 2.1kg dalam masa tak sampai 3 minggu pun nurse dah risau huhu. tp mmg patut pun sbb skrg hari2 craving manis 🤭. tp nurse refer doc katanya masih normal, tp mmg nurse dah suruh jaga2 lah risau banyak risiko bila berat naik mendadak hjung2 trimester ni especially dia kata boleh kena sawan.

sama sis. nurse tu bebel je kat saya. saya pun angguk jela tadah telinga haha 😂 dah diet, manis pun dah kawal, makan pun ikut waktu semua dah. last last saya give up. lantak la janji anak sihat. alhamdulillah takde pun masalah lain

2y trước

hahahha yee..sy kurang suka manis mmg jarang mnom air manis atau makan mknn manis2..tp berat tetap naik..mknan biasa pon da hujung ni xde rasa nak mkn mcm2..hilang selera sikit..kkdg mkn berat sehari sekali je..pagi n ptg mkn biskut kering dgn air suam je..nurse mbebel sy buat dek je la..sbb da xtahu nk buat mcm mne lagi

saya pon sama sis...start hjung 2nd trimester naik mendadak.. masuk 3rd trimester stiap kali checkup msti naik. tak pernah maintain hahahaha.. 3 kali dh ni kena ambik BP selang sehari😂😂 nurse risau takut kena Pre Eklesemia.

2y trước

msti penimbang kk tu prob🤣🤣asik kena scam jee ..ye la yg naik da bpe ribu org🤣🤣

Sy stiap kli checkup tk pnah turn naik trus🤣 smpi jumpa doktr mkn sy pn tk thu sy mkn ap je klu kta mkn mknn mnis tu tk sngt ap lg mnum klu naik bkn alang2 2kg trus hri ne 35week thn telinga ja klu nurse gn doktr ckap

2y trước

sy ni pulak bila mkn byk berat turun...bila xmkn byk berat naik mdadak..adehhh berat naik ke turun ke nurse tetap bising..n tetap selang 2hari cek bp😅

sy pun naik bila dah nk hujung2 ni tp mmg kena kawal sikit sbb nanti nurse/doc risau kang kena cek bp selang sehari pulak. moga semua ok saja ya mommy😊

2y trước

cek bp 2hari sekali pon da seksa🤣 apatah lagi selang sehari..naik bosan nurse tgok muka kita gak ny🤣🤣.tp saba je la sikitt je lagi nih...

Saya haritu 2 minggu naik sampai 5kg. Nurse bising suruh kawal🥲

2y trước

alamakk lagi byk dr sy..moga ibu n bby sihat2 hendaknya

Sy naik 2kg