Tolong saya

Sy bru bersalin baby dh 30 hari.. anak first bru 1 thun 11 bln.. mslh dia skrg ialah..abg tu sukq sgt pkul adik..cakar..gigit kepala... Baling mainan..trik baju .trik tgan.. sy rs dia cemburu sbb sy kena layan adik dia dlu... Ada sesiapa ada pengalaman atau tips utk sy atasai mslh ni... 😔😔😔

2 Các câu trả lời

Bagi sy anak sulung puan tu kecik lagi, puan boleh luangkan masa dgn si abg lebih dari si adik, si adik msih kecil dan x memahami apa2, tpi si abg sedang berkembang otaknya, perhatian yg dia perlu dari ibu ayah dia melebihi segalanya.. cuba puan luangkan masa sikit, guna psikologi, contoh bila adiknya menangis puan jgn terus angkat, puan kena ckap ngan abgnya dulu " abg, adik nangislah, boleh ibu angkat adik? siann adik nangis..siann adik kann? adik nak susu tu...ibu susu kan adik jap ye,lepastu japgi ibu main dgn abg ye.." smbil ckp, pgg tgn dia n bawa belai2 perut adik atau usap2 kepala adik, dia akan rasa lebih dipentingkan dari adik dia dan mngalah dgn rela.. tpi benda ni kena buat brkali2 baru dia akan faham, dan puan pun kena byk idea utk brcakap dgn dia.. jgn marah2 dia ye puan, sian dia..

luangkan masa lebih banyak dgn abg.. ye tau ada baby yg perlu lebih perhatian, tapi mtk tlg org lain utk tgkkn baby sekejap..atau masa baby tdo, puan boleh layan 1to1 dgn anak sulung...lebihkan masa dgn dia n fokus betul2 kt dia..insyaAllah semua ok