Baby susah tidur

Sy biasa tidurkan baby selepas dia mnyusu mngempeng, sbb tu je cara sebelum ni dia tidur. Tapi baru 2-3 hari ni lepas je mnyusu nyenyak tiba2 dia bangun & segar 😭 saya buat banyak kali proses ni sampai sy sendiri tak dapat rehat.. macam mana ye? Maaf sy first mom, baby sy high demand.. semua nak cepat & menangis kuat #firstbaby #ingintahu

2 Các câu trả lời

hai sis, situasi sy sama macam sis. benda ni jadi bila baby masuk umur 4 bulan. rutin dia tiba tiba berubah. lepas ngempeng dia tak terus tertido mcm selalu. bila lepas susu je dia terjaga balik.. tp dlm masa yg sama dia mengantuk. jadi dia akan merengek. apa yg sy buat, sy angkat dodoi dia guna tangan, dah mamai/lena sy akan letak. tp make sure bedung sbelum bg susu tu sbb kalau tak bedung bila kita letak dia senang terjaga semula dan mula nk ngempeng balik. mmg letih sis. sbelum ni sy sampai moody sebab satu kerja rumah pun tk boleh nk buat. sy doakan sis kuat dan dipermudahkan segala urusan 🌸 btw, baby sy memang sebiji mcm baby awak. semua nak cepat dan kuat menangis juga. 😅manja ibu tu, insha Allah besar nnti jadi anak yg baik. 🤲🏻

Kalau dibiasakan mebgempeng mmg dia akan jadi mcm tu smpai dia stop menyusu..percayalah. Sy anak semua direct feed, dh stop menyusu (2 tahun+) baru dpt tidur aman.lagi besar lagi dia akan sikit2 mintak. Nk ajar tidur independent baik ajar sekarang..