Pantang keguguran

Hi, sy baru gugur 4 hari lepas dan berpantang di rumah MIL. Cuma sy pelik cara pantang MIL. Sy tak boleh makan ayam, sayur & buah. Hari2 sy cuma makan ikan goreng & nasi putih, tanpa kuah. Buah pun dilarang makan. Sampai sy jadi sembelit teruk. Betul ke cara sy pantang tu? Macamana nak inform MIL? takut dia terasa.. 🥺 #ingintahu #1st_pantang #1pregnancy

4 Các câu trả lời

Mengarut. Mitos ja semua tu. Lps gugur la kena makan mkanan berkhasiat sebab nak pulih kan rahim tu. O&g i pernah bagitau kalau gugur sebelum jadi janin, takyah pantang beria. Makan benda2 berkhasiat ja. Melainkan gugur masa 5bulan ke atas tu sebab kena induce untuk beranakkan baby tu. Baik awak pantang sendiri ja kat umah sendiri. Kalau awak sembelit lagi la lambat awak nk pulih sis

Sy ggur xde pantang pun. cuma avoid fastfood dan air manis sahaja. org bersalin pun takde la pantang smpai tahap tu..kt hsptl pun dpt complete meal (nasi+sup ayam+sawi+ buah oren).

Maybe Mil rasa ayam tu gatal. Tapi kesian tak dpt kuah.. buah pon org tua tua selalu pilih buah . Certain je yang boleh… ramai yg selesa berpantang sendiri skrg..

Sy berpantang paling suka dpt sup ayam ,dan mmg amalkn buah2 .. better mcm orange sunskist atau apple..