Luka jahitan epi

Hi. Sy ada masalah dgn luka jahitan epi yg lambat membaik. Nurse yg check masa hari ke10 ada ckp..isi smua dah cantum elok. Kulit yg xbaik lg + ade kesan mlecet kat kulit. Ada x ibu2 yg pernah alami situasi yg sama? Blh suggest kn krim yg sesuai utk luka ni? Masa discaj sblm ni hospital mmg xbg apa2 ubat 🥺 Skrg ni pedih je bila jln. Xtaw nk buat mcm mna dh.#seriusnanya #pleasehelp #firstmom #ingintahu

3 Các câu trả lời

Saya ada baca tips di google untuk cepat keringkan luka epi ni. Selepas mandi atau setiap kali puan tukar pad, anginkan bahagian luka tu sampai kering. Guna kipas angin atau hair dryer pun boleh. Lepastu spray atau sapu ubat kuning dan anginkan sampai kering sebelum pakai panty. Disebabkan hospital tak bekalkan ubat, jadi puan kena beli ubat kuning di pharmacy. Pemakanan pula banyakkan makan buah oren atau makanan yg tinggi Vitamin C dan protein. Luka epi saya sebulan lebih baru betul² kering dan elok. Jahitan saya pun ada yg terbuka. Untuk protein kalau puan nak minum pati ikan haruan pun boleh. Pati ikan haruan tu berkesan utk saya 🙂

sabar.. sy sebuln lebih baru sembuh.. yg penting mkn bnda yg bnyk sumber vit c & protein minum air kosong bnyk luka pastikan sentiasa kering & x berbau.. rajin² tuka pad..luka sentiasa bersih

basuh dengan air garam setiap kali mandi dan kencing..tapun rebus air asam keping petua mak saya