Perlukan kata semangat ibu2 semua

Suami terlalu ikutkan kata mak ayah dia. Sy pulak x boleh terima bila urusan anak sy pun dipertikaikan. Sy baru 20 hari berpantang. Mil sy jenis yg x boleh dengar bby menangis. Terus suruh diamkan. Fil pulak jenis yg anak menangis sikig terus dikatakan kena gangguan. Siap mai bawa pergi berubat cara kmpg. Sy x boleh terima sbb diorang jenis yg mau masuk campur hal su urus anak. Kalau malam, baby sy menangis siap ketuk pintu bilik lagi nak tengok apa jadi. Kalau pagi gerak geri sy diperhatikan (berpantang ruang tamu ni pun sbb mil suruh, bab aurat sy mmg dah lama ke laut) Sy dah slow talk dgn suami sampai tahap hampir bergaduh. Dia nak sy ikutkan jak apa makayah dia kata. Sy tak boleh terima. Seolah suami sy lebih utamakan parents dia berbanding sy ni isterinya. Yg buat sy terkilan, dia jenis yg susah nak pertahankan sy depan parents dia. Sy kecewa sampaikan sy tercakap, baik kita keluar dari rumah ni. Hampir nak gila sy bercakap dekat suami end up dia hanya cakap ikutkan jak apa parents dia cakap sbb dia sendiri pun susah nak bincang dgn parents dia. Parents dia jenis yg keras kepala. Sy penat sangat2. Serius down sangat diperlakukan macam ni. Sy just nak kata semangat dari ibu2 semua. Sy xda siapa utk sy luah. Mak sy meninggal masa sy 7 bln. Adik beradik semua jauh2.,

4 Các câu trả lời

sye kalau dh kena macm ni,sye tk kisah dah dia fil ke mil ke,kalau bab anak pun menyibuk mmg sye sound direct2 suami pun kena skli sbb kira dia x tunai tanggungjawab dgn betul...takpelah bermasam muka drpd life kena kacau mcm ni... bab aurat lg la..kalau cuma fil dgn mil je bole je bukak tudung tp kalau ad org lain,bersauna la kita asyik bertudung je.. sye skrg ni pun berpantang kt rumah mil..rumah sye kena gangguan x bole stay rumah sendiri..adik2 suami paling kecik 7 dgn 4 thn..duorang tu mmg suka menyibuk..bilik pun x de pintu,ttup dgn langsir je ..diorang masuk klua bilik langsir x tutup betul2... nk marah budak lagi... hritu terlepas marah kt diorang,mil mcm terasa gaknye,masam muka dgn kita..kita tnye2 pun jwb nk x nk je... suami dh tegur adik2 dia...tp budak kan..mcm tu la perangai nya.. bila abangnya yg marah dia takut..bila kita yg marah,dia mengadu kt mak dia.... haih sabar jela.. fikir diri sendiri nnti ad ank kecik jgk haha

saya juga berada dalam situasi yg sama. mertua berpantang cara bidan kg dan mak sy cara hospital. Jadi banyak perkara yg sy kurang minat dgn cara mertua. Mcm sy tiada kuasa atas anak sendiri, dan kena ikut arahan dia. Padahal mak sy dulu kerja nurse dan pernah bekerja di wad kanak2 lebih berpengalaman. Cth mcm bedak, sy memang tak bagi letak pada bayi sbb kulit sensitif, tapi mertua ckp kena letak bagi wangi. Sy hampir stress dgn mertua. Susah kan nak jaga hati suami dgn mertua. Jadi sy bertegas nak berpantang cara mak sy, biarlah bergaduh janji sy tak stress dgn cara dia. Sy berpantang dekat rumah sendiri, mak akan dtg utk bantu2. rumah mak sy dekat. mertua selalu ulang2 ckp sy tak nak berpantang rumah dia, padahal dia tak faham, sy nak jaga aurat sy dan rumah mertua ramai. takkan sy nak tidur atas sofa kot.

Banyakkan bersabar ya mommy. Jangan stress2. Jaga kesihatan mommy and baby. Doa banyak2 semoga husb lembut hati nak dengar kata isteri. Saya nak nasihat lebih2 pun saya single mom. Jadi tak merasa berpantang dgn mertua. Tapi, ingat lah setiap manusia mesti ada ujian nya masing2. Allah dengar doa mommy. Doa jelah selagi mommy mampu. Hugs dari jauh😘🤗🤗

Saye pun same suami saye lebihkan parents dari saye😌 saye dhlh takde mak ayah adik beradik jauhh.. saye dengan suami duduk sekampung dgn mertua.. dekat pulakk tuu hmm dhlh selalu kene perli ngn mil depan suami emm ntahlah pikir nak mati jee wakk saye stress sngt dh nii dhlh tngh sarat minggu depan dh due😌