Berat makin turun

Stress pulak berat makin turun ..dari 65 kg turun pi 59 kg ..padahal makan banyak,nak kata berak hari2 tak jugak ..4 hari sekali baru berak tu pon sembelit ..tapi perut besar,padahal baru 16 minggu 5 hari ..saya risau makanan banyak turun kat baby,takot dia membesar dengan cepat sebab saya ade gdm😭😭😭#ingintahu #pleasehelp

3 Các câu trả lời

sy bukak buku pink 65kg jugak lepastu drop 60kg tp perut agak besar masa 7weeks mcmtu dh nmpk baby bump kalau nk compare dgn first pregnancy saya perut flat je lepastu 10weeks++ scan di kk rupanya baby kembar n bila scan pun size dorg besar lebih seminggu dari tarikh LMP.. saya memang kurang makan sebab alahan teruk tp baby pulak besar risau sebab saya minum manis byk sebab nak hilangkan loya.. tapi alhamdulillah masa 16 weeks minum air gula tak sangkut n skang dh 17 weeks berat pun dah naik 2 kg sbb alahan dah kurang sikit n selera makan makin elok.. tapi kalau sis ada gdm kene jaga lah pemakanan masih awal ni boleh control lagi berat baby

org lain bole turun eh,, sy alahan trok,, x mnum manis, mkn x byk..sikit smpai org risau sbb btul2 x dpt mkn. tp berat x turun pun.. skrg dh 3 minggu xda alahan dh naik 2kg.

no sugar dan low carbs. pengambilan gula berlebihan buat baby besar dlm kandungan,terutama yg ada GDM. sy ada GDM berat sy turun,tp berat baby naik. tak besar,2.75kg ja.

8mo trước

sebab tu sis kena jaga pemakanan dr sekarang. 16w masih awal. lama lg journey sis sampai bersalin. ais batu,tidur siang bukan penyebab baby lahir besar,tp pengambilan gula yg tak terkawal. gula bukan hanya gula putih shj,tp termasuk semua jenis gula dan karbo serta buah²an. kena pilih² buah sebelum makan. 2 anak sy takda GDM,berat 2.4 dan 2.78kg. anak ke 3 ada GDM,nasib baik detect awal 1st trimester,sy jaga pemakanan,baby lahir 2.75kg. Kalau sy makan ikut selera sy,kemungkinan baby sy besar. jiran sy sama pregnant dgn sy,tak ada GDM,tp suka makan makanan manis. baby lahir 4kg++