first trimester

slm mommies. nak tanya soalan sensitif, mmg kena dptkan nasihat doktor dulu ye utk tanya psl bersama ketika pregnant sbb baru 1st trimester. mostly mmg bahaya ye utk baby? #1stimemom #advicepls

8 Các câu trả lời

Kalau tanya doctor, secara medical memang tak de masalah pun nk bersama masa awal trimester. Tp kita tak tau kondisi badan kita ni macam mana. Macam ibu2 yg lain saya juga mengalami sedikit pendarahan setiap kali selepas bersama yg menunjukkan itu memang tak normal. Dan end up saya gugur masa minggu ke-11. 5 bulan kemudian saya mengandung semula. Saya & suami sepakat untuk tidak bersama dulu sehingga kandungan saya melepasi trimester yg awal ni. Alhamdulillah dgn izin allah skrg da 23w usia kandungan. Jadi kalau nak bersama tu atas risiko sendiri walaupun medically kata selamat tp hanya ibu yg dah merasai dan ada pengalaman akan cuba elak untuk bersama di awal kehamilan.

Saya bersama dgn suami terus bleeding byk. Siap ketul lg. Alhamdulillah baby ok. So skrg mmg puasa ja dlu. Masih on ubat kuat rahim. Alhamdulillah dpt suami yg memahami. Dia terpaling risau tgk bleeding byk mcm tu.

tak digalakkan ,kena hati² bila bersama.. Kalau sy ni,memang doc tak galakkan sebab asyik kuar spotting je..so doc mmg suggest tunggu hingga trimester kedua.. ni pun makan ubat kuat rahim..

2y trước

Darah keluar sis..tapi sikit sgt tak penuh pad pun

saya bersama je sis. masa 1st trimester. tapi kadang2 la. 2 minggu bagi dia sekali dua je macam tu jangan terlalu kerap. bahaya juga. jangan ganas2 . InsyaAllah ok..

wsalam, first trimester mmg tak digalakkan sgt la nak bersama, sbb baru lagi, takut apa2x. tapi kalau nak juga, kena hati2x la. kalau kata ada darah, cpt2x g klinik.

Situasi saya, 1st trimester ni ada spotting la doc kata. Memang tak dibolehkan bersama. Saya on ubat kuat rahim jgk skrg.

sya bersama juga sis...tpi jarang2...x bole kuat sngat...sbab sya pown pena gugur sblum ni...1st trimester

Sy bersama ja sis tp hati2 la,jgn masuk semua.pesan dgn suami kna hati2,inshaAllah x bleeding pun