Sharing my 2 cents

Since umum tahu yg anak sekarang mmg mahal maintenance dia, so I nak share apa yg I buat. Sebab I bukan golongan orang kaya2. Dari awal kahwin yg kita takkan pernah tahu pun bila kita akan pregnant ataupun yg merancang, I & husband dah simpan duit siap2 setiap bulan utk preparations baby. Tak banyak, semampu kita je. Mcm I, rm100 je sebulan. Mungkin banyak bagi orang lain, so boleh kurangkan kos tu jadi rm50/rm20. So after almost 3 years menabung, I pregnant. Alhamdulillah nak beli barang baby/ibu berpantang tak rasa membebankan langsung. Setakat ni tak sentuh langsung duit gaji (cuma yg deduct rm100 sebulan tu jela) utk beli barang2. Dah habis almost rm2k+ sebab 1st baby and semua beli sendiri. Now, bila dah pregnant, I tambah 1 lagi tabung utk akikah anak.

2 Các câu trả lời

betul sis. once u kawin, kena ada tabung anak. my sis ajar dulu. coz dia pon buat. bila tau je pregnant xyah dah nak pening2 carik duit beli brg anak and segala keperluan dia utk 3 4bulan lps lahir. tapi mcm i dgn husband, buat main kutu, lock date open 2 3 bulan sebelum bersalin. duit kutu semua buat beli brg baby je. duit saving utk beli brg baby lps 2 3 bulan.

1y trước

kan. yg penting kita tak pening pasal duit. sebab bila beli walaupun serba sedikit, banyak rupanya habis duit utk barang baby. lagi2 kalau 1st mom yg takde orang yg sedekah barang2 anak diorang 😂 kita pun takde la nak harapkan orang sedekah, beli sendiri je

So tabung utk barang baby akan continue sebab seiring anak membesar, nk kena beli susu, pampers, mainan, baju2 dia semua. ni cara I elak stress fikir mana nak cekau duit.