BABY REFUSED MINUM SUSU

#SeriusTanya #1years3month Assalamualaikum semua, nak tnya ada x siapa siapa ada pengalaman anak baru umur 1 tahun 3 bulan da refused susu .. sebelum ni direct bf skrng dia xnk langsung .. botol, bg kat cawan , direct pun dia xnk 😭 macam mana ya ? Sy takut baby kurang kalsium … persoalannya : boleh ke sy bg dia supplements kalsium yg jual kt pharmacy

1 Trả lời

First thing first check mulut, gusi, lidah anak. Takut ada ulser, kulat pada lidah atau nak tumbuh gigi. 3 faktor ni boleh lead to anak tolak susu. Saya tak pasti ada jual calcium supplement untuk kanak-kanak atau tidak. Boleh consult dengan paed atau pharmacist. Kalau saya, saya more to real food. Saya bagi anak makanan yang kaya dengan calcium. Contoh saya masak chicken buttermilk menggunakan full cream milk. Saya buat yogurt ice cream. Makanan yang berunsurkan cheese seperti Mac n Cheese, Popia Carbonara + Cheese, Cheesecake,etc. Sup tauhu. Kiranya saya top up calcium untuk anak melalui pemakanan. *Semuanya homemade. Saya masak sendiri tanpa gula/garam

2t trước

Sy pikr mcm tu juga puan tp anak allergic susu lembu 😭 tu yg pening tu