Anak sulung..

Hi semua..anak sulung sy umur setahun 6bulan..normal x bila dia blm pandai bercakap? Tq

10 Các câu trả lời

Puan boleh install aplikasi utk lihat perkembangan bayi n kanak2. Dan boleh compare kan. Kalau Puan masih keliru, bawalah anak jumpa doktor. Kadang2 ada anak2 yg lambat bercakap, nanti doktor akan bantu utk speech therapy. Tp sebelum tu, cuba tanya mak ayah, masa Puan kecik, bila usia mula bercakap, tanya jugak mak mertua, bila suami mula bercakap. Sbb genetik menjadi faktor utama - maksudnya kalau masa kecik dulu Puan atau suami jenis lambat bercakap, maka anak pon akan ikut lambat bercakap. Jangan risau sangat, inshaAllah semuanya akan baik2 sahaja.

5y trước

Terima kasih puan atas perkongsian🌷

Normal tu sis..sebaya anak sulung sy..bahase alien je lar yg kluar..tp blh lar sebut sikit2 mcm car..bas..but still x fluent lg..rajinkan borak dgn dia..jgn borak bahase pelat2 yg konon nye comel..hehe..borak mcm biasa je..lain anak lain perkembangan sbb anak buah sy 1thun dah pandai ckp..hehe..jd x perlu risau lar..melainkan dia xnak bercakap lansung or x de respon bile kite panggil or brckp dgn dia..yg tu kena risau.. 😊

Anak sy brbahasa alien smp umo3thn 😂...tp msk 4thn, alhamdulillah dia blh brcakap n ayat dia lancar tanpa pelat. Sblm tu ada bawa g jmpa therapies tp doc kata anak sy sihat, cuma blom smp masanya tuk brtutur, yg pntg bila brcakap jgn guna dialek pelat, guna je bhs ayat yg penuh...nmpk skema tp InshaaAllah anak blh brcakap tanpa pelat. Ni atas pengalaman ank sulung sy...

Berbual dengan dia mcm awak berbual dgn kawan. My anak sulung now 3y/o. Talking like mak jemah. Dia start blh bercakap ms dia 7/8 months. Sbb since baby sy berbual dgn dia. Cerita ttg everything. Cerita ttg kehidupan ms lalu. Benda yg positif lah. Sharing the happiness.

5y trước

Same lah sy,,dr baby lg dh ajak dia borak smpailah skrg sy pun beli buku kancil yg bijak masa baby sy rajin baca kan,, Now umur 1y7m+ cuma bleh pnggil yah yah,,msih blum brckp lg,,sabo jelah😂😂

Normal sis..setiap anak xsma prkmbangan..fkir postif je😉anak sdra sy 3 thun xblh brckap..skrg lebih petah.. crdik dari yang lain😀

Sis anak saya 1y7m pun blum pndai jgk,,sama risau org kata tggu lah 2y nnt dia pndai sndri. .risau jgk kita

5y trước

Semoga anak Kita baik2..terima kasih sis atas respon🌹

Normal not to worry, everything takes time. And every child is different

Suh si ayah lebihkan bercakap dgn anak walaupun xpaham ape dy ckp..

Normal sis..anak sy nk 2y bru nk bercakap.

Normal je sis..bnykkn bersembang ng ank..