Sedih dan buntu

Hi semua. Sy buntu dan nak tanya pendapat. Sy bru berkahwin 6 bulan, dan sekarang tgh pregnant anak first 10 minggu. Suami sy seorang panas baran, dia normal ketika kami tidak bergaduh/bertengkar tp setiap kali baran dia dtg sy seolah2 tak kenal siapa dia. sy dipukul semasa 9 minggu pregnant. Sekarang sy tidak tinggal bersama suami sy balik ke rumah parents. Apa patut sy lakukan adakah sy patut bertahan demi anak yg dikandung ni atau tuntut cerai di mahkamah? Ikutkan hati, sy dah taknak teruskan hubungan ni tp fikirkan anak yg dikandung ni jd berbelah bahagi. Ini bukan pertama kali saya dipukul. Sy selalu beri dia peluang setiap kali dia merayu pd sy. Sekarang sy dah tak tahan lagi hidup mcm ni. Adakah cara lain selain bercerai? atau tinggal berasingan walaupun tidak bercerai? sy takut n trauma utk tinggal bersama suami tp x dinafikan ada juga kebaikan pd diri dia cuma dia seorang yg baran. Sy betul2 buntu dan susah utk buat keputusan. Niat sy berkongsi masalah sy utk tanya pendapat semua.

22 Các câu trả lời

Dapatkan nasihat orang2 yg sis percaya. Buat solat hajat, solat istiharah. Allah xsuka perceraian tapi masih dibenarkan. Kalau memang dah memudaratkan, pada sy lelaki tu dah hilang kelayakan sebagai suami. Anak pun perlukan contoh akhlak yg baik dari ibu bapa. Kalau panas baran berterusan, bukan saja emosi sis, emosi anak pun terganggu

5y trước

terima kasih atas pendpat

Jgn la cerai dl, mgkin ujian nk dpt ank pun menguji kesabaran manusia.yelah ank kn pembawa rezeki.sabar dl, insyaallah kot ank keluar nnti semua akn berubah.yg penting selalu doa..klu tahu sikap suami baran cmtu,jgn la petik api.lagi2 tgh mengandung..solat jgn tgl,bnyk kn doa..tu je ubat utk smua..

Better sis bincang ngn family sis dulu... Pas tu bleh ke pejabat agama mintak pandangan... Doa byk2 dekat allah semoga suami sis lembut hati...klau makin memudaratkn sis fikir lah ape yg terbaik utk sis dan bakal anak... Insyaallah allah tu ada utk kita... Doa byk2 ye

5y trước

terima kasih sis

Sorry to say. Tapi laki ni kalau skali dh jenis angkat tgn payah la nk berubah baran dia tu. Jgn bodohkan dri sndri n anak. Fikir masa dpn. Sesal kemudian tidak bguna sis

Sis...setiap kali d pukul sila buat checkup n report polis...lps tu semua result checkup n salinan report sila simpan...utk kegunaan masa akn dtg....

5y trước

Biarpon sis bkn nk bpisah ye...sbb ni utk kegunaan kita masa akn dtg....sis blh bincang dgn suami samada dia nk berubah atau sebaliknya

Fikir nanti ada baby dia pukul baby pulak ke mcm mana. Huhu. Atau sis bertahan then baby kena tgok ayah dia pukul mak dia. Tak baik utk pembesaran dia.

Sabar dan doa yg baik2.. Mudah mudahan suami sis berubah.InsyaAllah ..amin.

Hai maaf bgi pendapatan sye tggal kan klu dah sampai naik tangan .

Risau one day dye pukul anak 😭😭😭

Lelaki xde guna.. sorry to say this..