Sedih n stress

Hi semua.. saya ingin meluahkan sedikit ap saya rasa skrng. Now sy tgh pregnant 17week. Ank first. Dari semalam suami xnk ckp dgn sy sbb sy ada buat suami sedih. Sy ternaik suara n nangis msa tgh drive. Suami sy mmg xsuka klu sy nngis .. Kejadian dia mcm ni, sy tgh drive suami kt sbelah sbb keadaan dia yg xboleh drive. suami sy ni jnis suka kritik cara sy bwk kereta pastu smbil mengeluh. sy plak jnis sensitif akn cpt terasa. Semalam sy suami suruh blk jln shortcut time tu hujan, jd sy bgtahu suami sy xingat sgt jln tu.. sy bgtahu dia elok2 nnty bgthu jln sbb sy xingat sgt. Lpas tu mse nk masuk simpang sy tnya suami yg mne satu dia xjwb..yg dia jwb xkn xtahu sllu jln sblum ni.. sy ckp la xbrapa ingat. dia still xckp jgk mana satu… dah la time tu hujan,dgn sy yg bwk kereta sy jd tertekan sbb sy tnya dia xnk jwb.. last2 sy ternangis then sy benti kereta tepi jln .. sy terus mrh2 dia n naikkan suara sbb sy stress sgt.. sy ckp knape nk buat mcm ni org tnya elok2 semua smbil nngis2 .. dia xsuka sy naik suara cemtu dia terus keluar kereta .. sy terus nngis dlm kereta. The problem is salah sy ke? kenapa dia xde langsung timbang rasa? kenapa dia mcm nk cari pasal je… kdg sy mmg xfhm la sedangkan benda tu boleh je ckp baik2 . knpe dia nkncari gaduh dgn sy? ke sy yg cari gaduh dulu dgn dia.. sy confius .. so skrng ni mmg sy tahu sy salah sbb tinggikan suara tu tp sy ttp nk salah kan dia kenapa dia xde sikap tolak ansur tu .. mmg sllu mcm ni.. sy penat n rasa mcm dlm toxic relationship. asyik sy je yg salah n rasa bersalah.. dia lngsung xde rase pape bersalah .. sy hrp ibu2 n wanita2 kt luar sana boleh bg semangat utk sy dan baby. Tu je perngai dia yg buat sy rasa sakit hati.. dia seorang suami yg bertanggungjawb cumanya kdg2 dia kurang attention psl sy.. n sy rasa saya sgt2 care psl dia tp apa yg sy buat tu xsama apa yg dia lyn sy .. mcm sy sllu tanya n care psl dia, tp dia xde pun tanya sy ap2 n care psl sy… ada benda dia ok n ada benda dia xok.. sy tahu manusia x sempurna even sy pun ada kekurangan. tp smpai skrng sy mintak maaf kt dia smbil tgok muka dia, pastu dia mengeluh dpn sy n mcm xnk sy kt depan dia. sy sedih sgt2.. semalam dan hari ni sy pegi mintak maaf tp dia tetap mcm tu. Skrng ni saya rasa sgt2 bersalah even sy rasa suami sy salah jgk.. tolong ada nasihat x utk saya supaya jd kuat n sabar 😔😔😔

11 Các câu trả lời

btul tu sis.. sama la mcm sy.. tula kena byk sabar n pandai handle emosi. Suami sy pun mcm tu. Sebenarnya diorang sygkn kita tp diorang xnk nmpk kebodohan kita kdg2 . n benda tu buat diorang jd stress bila kita xtahu apa2. Cumanya cara diorang treat kita tu kena bertempat n kurangkan ckp kasar. sbb perempuan ni hati sgt fragile kan huhu.. sy sendiri byk terasa klu husband ckp. Yela kdg kita as perempuan xde ambil tahu benda2 penting n kita just buat ala kadar.. so laki mcm ni dia xsuka prempuan bersikap mcm tu.. seolah sia2 je hidup ni xde ambil tahu semua benda. sy pernah kena mrh sbb tu.. so sy belajar utk ambil tahu semua benda n xde sikap buat benda sambil lewa mcm perangai sy dulu.. Kita org perempuan mmg kena ada sikap independant sama supaya xdipijak oleh sape2.. kene byk ilmu . x tahu kene belajar.. jgn buat klu xtahu, smp kesudah xtahu.. tu salah.. kena ambil tahu . mcm sy, husb suka psl investment, saham n asb semua tu.. mmg sy pun kene tahu supaya bila berckp nnty dia ada kwn n xdela mcm ckp dgn patung xtahu semua benda. sy akui sy byk kelemahan tp sy cuba jgk perbaiki diri supaya jd better. positive ja sbb xdak suami yg nk tgok isteri dia xbijak.. so xkn la dia nk biarkan isteri dia xtahu pape kan. so sy jadikan apa kata2 suami yg sakitkn hati tu sbgai smngat blk utk ubh diri sy jd better.

lelaki jenis ego ni memang kena byk bersabar sis. dorang ni jenis pantang naik suara. dia sebenarnya rasa tercabar sbb keadaan dia tak boleh drive, dia expect awk drive tu mesti independent dah tau jalan. sebab ikut hati dia, dia yg kena drive tp x boleh kan..so ego kelakian dia tu tercabar. sy nak survive dgn hb yg ego dekat 3 thn gak slowly Alhamdulillah now getting better. suara cara ckp dgn laki jenis ni mmg kena hati2, payah nak merajuk memang takkan dipujuk. kalau kite moody, dia lagi moody. memang x nak kalah. kena bagi masa kalau dia marah. pasal drive tu, sy & hb ada buat rules, siapa yg duk sebelah driver kena jadi copilot, pembaca maps. driver fokus drive supaya takde berlaku kecelakaan jln raya. sy mmg ngaku awal2 kat dia sy ni drive slow sangkut2, dia kena tolong tunjuk jln. walaupun hakikatnya sy drive ok je haha. gitulah..sabar ladang pahala sis selagi hb sis tak melampau..

Sama lah sis.. i dgn husb pon dah banyak kali gaduh smpai tak berckp 2/3 hari. Dia pulak jenis ego. Langsung tak reti nk pujuk. Dah bnyk kali nangis sbb terasa dgn dia. Sbb dia slalu cari salah i, pastu bila dia tegur tu cara teguran dia kasar. Benda boleh je ckp elok2. Tgh preggy ni dhlh cpt terasa n sensitif. I since pregnant ni tak suka marah2 sbb tknk stress, i jadi cpt menangis n bnyk berdiam je. Tapi dia boleh buat tktahu je. Pastu esok lusa buat mcm takde pape. Smpai tahap dh malas nk layan perasaan. Mampu bersabar je dgn perangai dia. Dugaan tgh pregnant kan.

Daddy anak first sy rase semua sama..sy masa anak first suami pun xcare(care pd pemahaman sy masa mngndung ppuan akan lebih sensitif dan manja dan sy nk diberi attention 100%) sedangkan pemahaman care dr sudut llki dia dah tunaikan tggungjawab dia dr segi nafkah dan keperluan..tp masa anak kedua suami sy lebih peka pd perasaan dan emosi sy..berbeza masa anak pertama..pndapat sy ape2 pun kena bincang suami isteri baik2..kedua2 psngan sedang melalu fasa yg terbesar dlm hidup bila hadirnya insan kecil..kalau buntu cuba solat jemaah sama2 especially isyak..

next time kalau awk drive ckp dgn suami duduk je diam2 kt sblh. jgn bising. kalau x awk berenti tepi suruh die drive. sye dlu buat mcm tu je, x kira la sapa kt sebelah. husband ke mak ke ayah ke adik ke kakak ke. nak sye drive duduk tepi diam2 kalau x sye suruh dorg tido je. jgn bising2. sng hilang focus nnti nak2 lagi kalau tgh speeding or tgh nk potong kete depan. boleh bwk gadoh 😂 kekdg sye balas balik, kalau dorg tgh drive, sye bising2 je dlm kete tu x kena ni x kena sampai dorg rasa stress pulakk 😂 bia die rasa pulakk 😂

kalau jenis mcm sya , if sya yg drive sya guna jalan yg sya slalu guna .. kalau suami kata pakai shortcut , sya kata sya x igt jalan .. suami kata slalu lalu x kan x igt .. sya cuma jawap x pe ikut je asalkan x sesat .. tu je .. dia bebel sya diam je and drive ikut jalan yg sya sndiri tau dan igt .. sya jenis malas nak panjang lebar crita bagai .. kita akan tau once dia tnya x kan slalu lalu x igt dri situ kita dah tau dorg badmood and malas nak layan .. so x yah panjangkan , ikut jalan mana kita sndiri tau asalkan smpai ..

Ntah la sis.. benda mudah je sebenarnya .. dah isteri tnya apa susah jwb je lah.. buat apa nak rumitkan keadaan..klau sis memang xingt jln nak mcm mna jga.. tp wlaupun bgtu,, sis xsepatutnya naikkan suara kt suami sis.. apapun sis dah minta maaf.. so skrg bgi dia msa utk brtenang & berfikir d mna silap dia.. tempoh manusia mrh ney xlama sbenarnya.. klau lama nmmanya ego dh tuw..

Yes.. laki yg mcm ni mmg klu merajuk ssh nk pujuk. mmg kena bg masa. lama2 dia ok after kita da mintak maaf n akui salah kita n nk perbaiki semua.klu kita merajuk jgk, lg la teruk.. 🤣 masing2 mkn hati pastu semua benda xsettle n xtahu apa jd.. mkin teruk jd hbungan tu. seeloknya, kena mengalah .. takut mkin melarat .. jd big issue plak

hi sis! seeloknya suami awak patut faham emosi ibu mengandung. that pregnant women would be extremely emotional. lagi2 nanti effect pada baby. pesanan saya, jangan makan hati sangat. memang susah, tapi fikir anak. bincang dengan suami jugak. semoga awak dan suami baik baik sahaja di masa hadapan.

tolong baca komen saya ni..sy pendekkan cerita je.biasanya laki ni klau dia syg kita,dia xkan ada prangai mcm ni..sebenarnya dia bukan jahat,tapi dia gay..trust me..tolong selidik tanpa bertanya dkt dia