Berat bayi

Hi semua. Macam mana ya nak naikkan berat bayi. Anak saya 4 bulan time checkup beratnya hanya 4.8kg je. Graf pun dekat kuning & bmi tak cantik. Next week nak check up 5 bulan berat tak naik sangat pun. Skrg ni baru 5.1kg 😔 saya dah cuba macam macam susu formula untuk naikkan berat tp masih sama. #pleasehelp #ingintahu #firstmom #firstbaby

4 Các câu trả lời

Sy nak bantu pun sy tak tahu macam mana sebab anak sy kuat menyusu. Masa newborn hingga 3 bulan, anak sy minum susu snow brand. Sebulan 6 tin kecil. Fuhh! kering poket papa dia 😅 tu pun waktu tu sy masih lagi bagi susu badan. Berat baby 7.1kg masa checkup 4 bulan. Lepas tu sy tukar susu, fully minum susu Dupro. Sebulan 7 pek tapi jimat la sikit berbanding susu snow brand. Esok nak checkup 5bulan, tak tahu la naik ke menurun beratnya selepas tukar susu ni.. Mungkin awak boleh try susu brand snow, mana tahu berat baby naik

kena jaga jadual menyusu dan waktu tidur. baby sy yg no 3 kurang berat badan umur 2-3 bulan. sy jaga masa menyusu dan pastikan baby sy tidur lama sekurang-kurangnya 3 jam setiap sesi tanpa gangguan setiap hari,Alhamdulillah baby sy membesar dgn baik. 4bulan 6.7kg ,5 bulan 8.2kg. Dr pun tegur,dia ckp,ni ke baby yg kecik tu? sy mengangguk ja. hahaha

1y trước

tidur siang penting juga sis utk baby. sy jaga anak sy sendiri,jd sy dpt pantau. tp mlm berapa kali baby sis menyusu? anak 1st sy pula lahir berat 2.4kg. siang pun kurang tidur nyenyak,tp setiap 2 jam sy bagi susu. dr pagi sampailah malam sy set jam utk bagi susu setiap 2 jam sekali walaupun baby tengah tidur. berat anak sy tu pun cantik juga,tak ada masalah kurang berat badan,kecuali obes masa umur 2th lebih sampai sekarang. masa anak 1st sy,susu lactogen dlm tin berat 1.8kg anak sy guna x 4 tin dlm sebulan

kena jaga time tidur sis masa tidur yg penting untuk tumbesaran baby 😁

Sama dgn anak saya. 5bulan 5.4kg.. Mcm cukup2 makan.