Termakan Telur Separuh Masak

semalam saya order dekat kedai spaghetti carbonara rupanya ada egg yolk dekat dalam. saya tak sedap hati, saya tengok resepi dkt youtube semua cara masak nya off heat atau sekadar gaul sahaja egg yolk tu dengan spaghetti bermakna telur tersebut tidak dimasak sempurna. terkejut saya sebab first time makan carbonara ada egg yolk. saya faham telur separuh masak tak elok sebab ada bakteria salmonella. balik rumah saya sempat muntahkan semula spaghetti tersebut tapi waktu malam perut saya sakit sangat mencucuk2 macam period. siapa ada pengalaman macam saya termakan tanpa sengaja?

4 Các câu trả lời

Saya pernah termakan. Masa makan tu memang lupa tak boleh makan telur separuh masak. Malam baru teringat. Saya risau sangat sebab pernah dua kali keguguran tapi bukan sebab makanan, sebab janin tak jadi. Tapi alhamdulillah so far okay. Kalau dah termakan tu rasanya tak perlu muntah balik. Cuma lain kali elakkan je. Semoga semuanya baik baik je untuk awak 🤲🏻❤️

2y trước

insha Allah. terima kasih puan atas doanya 🤲🏻

sy baru termakan tadi , pastu tringat byk bahan tk fully cook klu spagetti carbonara ni , mcm mna ye? dah Cuba minum air putih sbyk mungkin dlm hati risauuu je ya allah rsa bsalah dkt bby pun ade sbb tktau hmm

Saya pun sebenarnya ada termakan bbrp kali tp egg yolk tu selalu sy mkn sipi2 je tak mkn semuanya..risau tu mmg ada tp sy suka betul sekarang ni..sy nk tanya bila mkn tu mmg bakteria salmonella terus ada ke?

kalau termakan xde mslh pon, cuma x digalakkan utk mkn setiap hari. sbb bakteria tu x bgus utk bby. tapi incase ade bleeding ke terus pg klinik or hospital.

2y trước

ok baik, terima kasih puan