Tak makan ubat

Sekarang kandungan cecah 23weeks. Sebelum ni tak pernah miss makan ubat folic acid, obimin dan supplements lain. Tapi sebab berat naik mendadak, saya stop makan since 1minggu lepas. Boleh ke? Saya takut berat naik lagi, takut kena marah. Ada effect ke? Hb saya mostly baik je bacaan#pleasehelp #ingintahu #firstmom

7 Các câu trả lời

berat badan naik bukan sebab makan obimin/folic acid, etc.. berat badan naik sebab jumlah pengambilan makanan seharian kita.. kalau skip atau stop ambil supplements zat besi tu semua akan bagi masalah pada baby dalam rahim awak tu nt.. supplements tu semua untuk tinggkatkan penghasilan sel darah merah untuk awak n baby. kalau sel darah merah kurang, awak akan cepat penat, susah bernafas baby dalam kandungan pun dapat masalah

folic acid x mkn xpe sbb dlm obimin sudah ada folic acid dlm nya. Saya nasihat kn jgn stop mkn obimin wlaupun hb okay. sbb dlm tu ada supplements lain juga yg baik untuk perkembangan baby. mungkin bleh bincang dgn dr utk tukar jenis supplement lain yg lebih sesuai?

Misi tak pesan ke jgn miss mkn ubat kk, sy pun brt naik mendadak smpai kena mnum air gula awal and misi pesan ubat jgn tinggal kena makan hari2, sy mkn zincofer

1y trước

sis, sye dlu pregnant anak sulung total berat naik 20kg. tiap2 bulan naik berkilo2 smpai nurse pun bising. mnum air gula awal tp alhamdulillah result air gula dlu normal je, ubat sye xpenah skip tp hb tetap border line je. sis jgn skip ubat ye. smoga dpermudahkan sgala urusan sis.

Xde mslh.. Mcm folid acid tu first trimester je mkn.. Obimin tu sbb utk cantikkan hb.. Sy pon xmkn huhu.. Tp alhmdulillah hb elok

klau dh mkn obimin xperlu mkn acid folik dh sbb dlm obimin tuh dh ade acid folik ☺️

Lah kalau stop makan ubat, berat tu tetiba turun ke.

cara pemakanan yg kena ubah. bukan stop makan ubat