Better cuti awal atau sakit baru cuti?

Sayangnya nak cuti sebab company tolak maternity leave. Saya now 38 minggu. Patut ke ambil cuti sekarang atau ada sakit nak bersalin baru cuti? Ada orang cakap kalau ambil cuti awal boleh rehat2 dulu sementara tunggu baby. Dan ada juga yg cakap ambil cuti awal rugi sebab kena masuk office awal. Ada tak pengalaman mommies kat sini better ambil cuti awal 2 minggu untuk diri atau sakit nak bersalin baru cuti? Share please. Kalau ambil cuti awal, minggu keberapa patut start cuti?

2 Các câu trả lời

bergantung pd individu sbnrnya. bincang dgn HR semula. sbb cuti maternity dh jd 98 days..jd pndpt sy ckup rehat klu nk dibanding dgn sblm ni 60 days saja. klu rasa larat, kerja mcm biasa. klu rasa dh xlarat, ambil cuti...sbb superior perlu plan utk serahkan kerja2 awk pd org lain utk handle. 38w consider bby dh matang, bila2 blh keluar.

11mo trước

klu mcmtu, semuanya bgantung pd kesihatan ibu dan kndungan. sy start cuti masa due sbb mmg takde rasa nk bsalin. lastly serah diri dan induce.

Saya dari dulu maternity leave 90days tp tak pernah rasa cukup. Tiap kali nk naik kerja mesti rasa nk nangis takmo pisah dgn baby. First baby lagi la sampai nangis2

11mo trước

Kan sis. Even kadang seminggu pun rasa syg nk guna utk ambil awal. Selagi larat mmg saya kerja je so far. Sebab kawan2 opis yg first time mom ada je yg saja2 cuti awal pastu menyesal sebab overdue