Perut terasa besar & tegang

saya punya perut terasa besar n tegang, berat pun naik mendadak. 4kg sebulan. ada yg tahu tak normal ke tak 🥲🥲 risauuu #firstbaby

6 Các câu trả lời

saya gdm on diet. tapi tah lah skrg 22 weeks berat naik 3kg dalam masa 2minggu. terus kena jumpa nurse tiap dua hari 🫠 tktahu lah nak kawal makan camne lagi. mulut asyik nak ngunyah je 😭 penat nya hm. sangkut gdm awal pregnant. nnt 28weeks minum air gula lagi. haih penat nak positifkan diri 🥹😭

kalau masa booking berat normal, sepatutnya ok je la kot tu pun confirmed kena bising dgn nurse. tp seminggu naik sekilo ni kena jaga2 juga takut baby besar & kena minum air gula. possibility nak sangkut gdm pun tinggi kalau dok tak jaga makan. sbb berat naik ni mmg punca dari pemakanan saja.

normal je klau berat asal awak bukan overweight. tp naik byk bila mengandung ni mmg normal. cuma better jaga la n kurgkn mkn jd suku2 separuh. mkn sikit tp kerap. sbb takut minum air gula 2nd time nnt awak sangkut gdm susah pulak. nnt kena bersalin awal xpun xleh lebih due

kalau kk saya dia kata cuma boleh naik 1.6kg sebulan. tapi kalau terlebih sikit tu okay je. macam saya baru-baru ni terlebih jadi 2.7kg. nurse just remind suruh jaga makan & monitor berat. kalau continuous naik lebih drpd sepatutnya lagi, nanti kena minum air gula

Saya pun berat naik mendadak setiap kali check up. Nurse suruh diet, dah cuba diet punnn still sama berat naik 4kg huhu. 😀

Sama lah saya sis. Sebulan naik 4kg, elok tak kena minum air gula. Dah tiba tiba kena minum sebab berat naik mendadak 🥹