Zincofer atau memang alahan?

Saya preg 14w... selama ni saya xda alahan langsung n makan folic acid Ganilia.. Lepastu baru start makan zincofer yg nurse bagi.. makan sebiji dlm 15min cmtu terus muntah... muntah sebab ubat tu atau mmg alahan baru nak start??

7 Các câu trả lời

saya anak first makan obimin, yg 2nd dpt zincofer. memula struggle jugak. tapi bila hari2 makan terus okay takde loya ke muntah. nurse saya pesan makan masa perut kosong, lebih kurang 2 jam lps makan & time nak tidur. make sure hari2 makan, tak skip. sbb kalau ada skip, mmg akan struggle nak makan balik.

Sama..mula2 makan vitamin sendiri, after consume zoncofer 1 hari x lama tu terus muntah..muntah semua yg kita makan pula tu, padahal da makan masa betul2 nk masuk tdo..jadinya xbole tdo and tekak mmg nk muntah..last2 muntah..esknya sy makan vitamin sy sendiri b4 tukar ubat🥲 azab yaa😂

Saya skrg 15w makan zincofer pun azab sbb effect kuat ubat tu. Sampai muntah kaler maroon. Tgk pill tu je dah trauma. Bagitau Dr KK and dia suggest Maltofer. Alhamdulillah Maltofer okay rasa coklat. Tapi kena beli sendiri kat farmasi

Me too 🥲 anak 1st makan iberet. 2nd ni malas nak beli & makan zincofer dr KK je tapi tu lah bila makan 10-15mins tu kepala dah pusing tekak loya. Ada hari kalau dah tak tahan muntah balik, kadang jenuh telan air liur bg tak muntah 😅

1mo trước

Sy skrg ok la sikit... ambik ubat sebelum makan.. n bila start rasa pening tu kena duduk diam skjap smpai ok bru boleh beraktiviti atau start makan... lau x mmg kuar balik

bgtau dgn doctor yg awk xblh mkn zincofer,nnti doctor akn tukar kpd 4 jenis..mcm sy zincofer,4 jenis ubt pun xblh..cuma blh mkn iberet..

Makan zincofer sblm mkn mlm dengan air limau kasturi tanpa gula..effect loya tu xkan terasa sbb kita dah tido time tu,try la

mungkin tak tolerate dgn ubt tu. cuba tukar mkn ubt tu sblm waktu tidur..muntah x. klu muntah juga mtk tukar ubat.