4months 31days boleh tahu apa je ?

Hi, saya nak tanya anak saya esok genap bulan, tapi kdang kalau saya panggil nama dia.. dia tak pandang pun.. dia buat tak tahu je.. normal ke ya ? Sebab ada yg kata umur skrg ni dia dah thu nama dia kena panggil ? Lagi satu kalau mainan pun dia bukan jenis masuk mulut.. dia jenis yg belek2 je.. lpastu dah.. bkn jenis gigit mainan..bila kita pegang dia.. dia kadg tk terus pndng muka kita.. dia jnsi suka pndang keliling rumah je.. ada org kata dia tgh explore keadaan .. mcm suka tgk kipas tgk lampu.. #SeriusTanya

2 Các câu trả lời

Panggil nama kena kerap buat walaupun anak masih tak tahu itu nama dia. Anak akan respond pada bunyi yg kita buat, nanti anak akan berpaling kepada bunyi tersebut. Pengalaman saya, saya betul² yakin yg anak saya tahu nama dia, masa anak 7 bulan. Suka tengok sekeliling plak, anak saya pun suka tengok sekeliling. Sampaikan dulu kalau dukung anak tak suka berbaring, anak suka dipegang secara menegak 😅 Anak saya sangat observant. Masa newborn suka betul tengok kipas (ceiling), sekarang dah 1 tahun pun masih sukakan kipas. Nampak kipas je mesti tunjuk guna jari telunjuk. Kalau gigit mainan, anak saya semua benda nak masukkan dalam mulut..digigitnya..sampai sekarang pun macam tu.. #sekadarperkongsianpengalaman

kerap panggil nama dia nama singkat pun tak apa , nak mula buat aktiviti panggil je nama , bab masuk mulut ke belek ke mmg tgh explore enjoy the journey ok mommy ❤