Stress dgn FIL

Hi, saya nak luah. Saya tinggal dgn FIL. Bila baby saya nangis mlm² 'meh sini dkt tok abah meh', 'ibu tak nak dukung adik?'.. Pfftt.. Menyirap saya dgr. kita nie kalau boleh nak rehat time mlm. FIL dukung baby, bawa dia keluar bilik, ajak tgk TV. Waktu pagi bila baby nangis, x de pulak dia nk lyan. Buat bodoh je dia. Lepas tu, nak mengajar org. 'Adalah tu baby nie nmpk benda terbang' 'Jgn bg dia keluar ptg, nnti x boleh tido' 'Berdiri jgn duduk,nnti dia nangis' 'goncang kuat baby tu utk dodoikan dia' Anak saya baru je masuk 3 bulan. Nak goncang kuat apanya? tu anak saya. Saya tau la nak jaga mcm mna. Plus, saya tak suka bila FIL dukung baby saya. FIL saya nie perokok. Anak saya plk kerap batuk lepas FIL dukung. Risau anak saya jd perokok ketiga. Fyi, FIL saya nie x suka bila baby menangis mlm². Dah tu je bahasa baby, nk buat mcm mna. X kan nk suruh dia diam waktu mlm, jgn nangis.. Prnh sekali, saya biarkan anak saya main sensorg dkt dpn, saya siap2 kan tempat mandi dia. FIL tiba2 angkat baby, tidokan baby. Saya ckp lah 'lah abah tidokn? Nk bg mandi dia tu,' FIL jawab 'mana abah tau'. Geram tau, sbb rutin harian anak saya terganggu. Bila lambat sikit bawa anak saya keluar bilik waktu pagi, terus terjah masuk bilik saya tnya 'baby x bangun lg?' bukan dia lyan baby pun. Dia buat anak saya nangis lg adalah. Lepas tu, saya yg nk kena tenangkan. Klau sedara mara dtg melawat waktu mlm dia akan ckp mcm nie dkt saya 'keluar lah jumpa sedara mara, bawa baby keluar sekali,' saya pun reply 'ha, kejap nk dodoikan baby tido and tngh tnggu suami ambil tudung dgn cardigan. Aurat' Lepas tu, dia gi ruang tamu perli saya 'kita ni bila org dtg, kenalah jumpa walaupun sekejap' aurat tau x masalahnya, sabarlah. Bila baju anak saya terangkat, 'tutup perut tu, masuk angin nnti' FIL x berbaju 24 jam, x de plk perut dia masuk angin. Hmm, saya naik geram tau. Terima kasih sudi baca. Saya sekadar luahkan apa yg dihati.

2 Các câu trả lời

sorry la tergelak part last FIL tak berbaju 24 jam 😂😂😂 entah la sy x rasa marah plk sebab bayangkan ayah sy sendiri yg baru dpt cucu pertama.. tapi dia x pernah pun kacau/masuk bilik sy. yang boleh slow talk, sis slow talk la mcm bab goncang tu, bab jadual tido n mandi baby dll. tapi klau mcm dia suruh tutup baju baby terselak, sis buat jela.. tak susah pn kan.. jangan amik hati smua benda nanti kita sdri yang sakit hati.

nk tergelak pun ada baca.manusia ni bnyk beno ragamnye kan.sib baik tu Fil klau x dah lama kena tinju😂.Ape pn kena byk bersabar wlau x sabar mane.myb atas individu jgk mcm FIL sy alhamdulillah sgt2 xde peel camtu.