BERDOSA KE KALAU BUANG KANDUNGAN BARU 8 MINGGU

Saya first time pregnant. Alahan bermua dari first tau pregnan sampai sekarang. Dah dekt sebulan makan minum semua keluar balik. Ubat jangan ckp tak masum dah keluar. Saya sampai ada fikiran nk buang je kandungan ni sebab tak larat sangt asik muntah. Berdosa ke?

8 Các câu trả lời

Sebaiknya sentiasa fikir yg baik2. Anak tu rezeki. Anak tu amanah. Dari dalam perut lagi kena jaga baik2. Saya anak first start 4 minggu dh start morning sickness. Saya tak blh nk mkn apa2 sampai tak blh nk mkn nasi tak blh nk mkn apa2 lauk. Tapi sy gigihkan juga hari2 mkn apa je asalkan sy mkn. sbb sy fikir anak dlm kandungan. sy doa byk2 sy kuat hadapi semua ni. sy muntah setiap kali mkn, bau toilet mandian semua tak blh mesti akan muntah. bau masakan pun tak blh tutup hidung. mcm2 alahan sy rasa sampai la nk dkt 3 bulan. Jangan fikir bukan2 sis, ada org nak mengandung pun mkn tahun. Awak kena sentiasa rasa bersyukur. Anak tu kan anugerah dari Allah. Apa2 sakit yg awak rasa ni utk kuatkan awak jadi ibu yg terbaik utk anak awak. Cepat2 la istighfar kalau nk fikir bukan2. Semoga awak kuat dan sentiasa berfikiran positif.

tak baik berfikir mcm tu. org lain kemain susah nk pregnant...ttc bertahun, awk yg terpilih. most of mom alami benda ni. tang makan kena try and error everyday. klu ubat x jalan, pergi klinik request drip. sy alahan dari awl smpai 20w. baru nk ada selera mkn 30w dtg balik smpai bsalin..awk rasa apa perasaan sy masatu? so be strong, nk jadi ibu kan..mana tahu alahan ni asbab nk buang dosa kita..who knows.

akk pon sme dek sepanjang 1 trimester muntah2 cirit birit pernah masuk ward sbb dehydrated..masuk 2nd trimester semuany makin okay..awk bnykkn sabar tau..mmg ssh nk adapt dgn situasi ni..tp pk positive selalu..ank ni anugerah yg Allah bagi ..mungkin yg akan lahir ni anak yg soleh solehah tu yg lain mcm pembawakkan ny ..

Sy pun centu sis, husband & kawan2 kata enjoy je pengalaman ni. Walaupun penat, Makan je muntah. Sy explore apa mknn yg kurgkan muntah antaranya jambu batu, apple hijau & sy mmg tkboleh makan langsung ayam/ikan. Terpaksa fikir nk makan apa janji makan. Dont worry, once nampak heartbeat anak tu rasa kesian kt dia.

jangan macam tu sis .. merajuk baby tu nanti ... kalau ibu stress baby pun ikut stress .. sabar ye ,, tulah perjuangan seorang ibu ... besar pahalanya ...

sabar la sis ada orang kahwin 10 13 tahun xdpt2 lagi zuriat