Fibroid di rahim pada usia kandungan 24 minggu

Saya disahkan ada fibroid 2point something sizenya. Ada tip nak kecutkan?#firstmom #ingintahu

3 Các câu trả lời

Semoga di permudahkan urusan sis... Jangan risau sis, tenang² je. Saya ada 2 fibroid masa usia kandungan 14 minggu, 1 size 9++, 1 lagi size bwh 3. Memang tak nafikan pd awalnya saya risau & sedih, alhamdulillah 33weeks minggu lepas doktor cek yg fibroid size 9++ tu dah jd 5++ je. Utk kecutkan fibroid klo ikut doktor cakap agak mustahil, tapi kuasa Allah siapa yg tahu kan, tiada yg mustahil di sisi Allah. Doktor kata masa mengandung ni hormones kita memang tak stabil. Yang penting kenal pasti kedudukan fibroid berada dkt mana, dlm rahim atau luar rahim. Dekat laluan baby keluar atau tidak. Saya punya kes, pd awalnya fibroid duduk btl² dkt laluan baby keluar, alhamdulillah bila dah masuk 6 bulan ke atas, fibroid naik ke atas dah. Dan syukur Alhamdulillah, fibroid dok luar rahim, bukan dlm rahim. Kurangkan makan daging, klo teringin sgt, ambil daging tanpa lemak & dlm portion yg sedikit je. Makanan yg berasaskan soya, elakkan ambil. Gula kena jaga.

Jgn risau sis, anak pertama saya pernah ada 3 fibroids , lepas tu dia kecut hilang sendiri. Setiap preganancy ada cabaran sendiri. Happy2 je, control makan, excercise sikit2 walking2

La kesiannye awak.. Xpe,jgn pikir² jgn stress².. Cuba stop mkn seafood,mknn fastfood berminyak²,sumber yg bercheese,tauhu .. Moralnya bnykkn mknn sihat..